9Η ΜΑΪΟΥ 1945 : ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ

Εδώ μπορούμε να συζητάμε ό,τι θέλουμε

9Η ΜΑΪΟΥ 1945 : ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ

Δημοσίευσηαπό ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ » 09 Μάιος 2016, 05:44

9Η ΜΑΪΟΥ 1945 : ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Την 9η Μαΐου 1945 οι τελευταίες χιτλερικές δυνάμεις παραδόθηκαν στους σύμμαχους και ο αιματηρός Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ( ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1939 με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία ) τελείωσε στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Η μιλιταριστική Ιαπωνία θα παραδιδόταν λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1945. Η συγκεκριμένη χρονολογία σε πλήθος ανθρώπων δεν σηματοδοτεί κάτι το ιδιαίτερο , για μια μερίδα πολιτών όμως σημαίνει πολλά . Κυρίως , ενδυναμώνει την πίστη ότι οι λαοί που ενώνονται και πολεμούν για το δίκαιο δεν ηττώνται .Εθνική επέτειος η 9η Μαΐου στη Ρωσία , είναι από τις ελάχιστες γιορτές μνήμης που κράτησε το νέο καθεστώς από τη σοβιετική εποχή . Δίκαια η Ρωσία ( και η ΕΣΣΔ παλαιοτέρα) μπορεί να υπερηφανεύεται ότι σχεδόν μόνη της σήκωσε το βάρος αυτού του τιτάνιου αγώνα , ενάντια στους φασίστες «υπεράνθρωπους» του Χίτλερ . Είκοσι δύο εκατομμύρια νεκροί και πολλαπλάσιοι τραυματίες , εκατομμύρια εκτοπισμένοι στα στρατόπεδα θανάτου και στα εργοστάσια της Γερμανίας , είναι μια σειρά αριθμητικών λεπτομερειών οι οποίες αφορούν τους λαούς της Σοβιετικής Ένωσης , και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα. Γίνονται βέβαια «φιλότιμες» προσπάθειες να κυριαρχήσει η λήθη και φυσικά η απαξίωση των μεγάλων αυτών θυσιών. Καμιά άλλη χώρα δεν είχε το μέγεθος των απωλειών της ΕΣΣΔ , ακολουθεί η Πολωνία , η Γιουγκοσλαβία και η πατρίδα μας .
Αξίζει λοιπόν αυτή η ιδιαίτερη μνεία στη μεγάλη ρωσική πατρίδα, ως βασικού πυλώνα της αντιφασιστικής νίκης. Αυτός ο τόπος ήταν μπολιασμένος από μια μακραίωνη παράδοση αντίστασης σε μια σειρά εισβολέων. Οι Βίκινγκς, οι Τεύτονες ιππότες, οι Τάταροι , οι Τούρκοι, οι Πολωνοί , οι Σουηδοί , οι Γάλλοι του Ναπολέοντα αποπειράθηκαν όχι μόνο να καταλάβουν τη ρωσική επικράτεια, αλλά και να συντρίψουν αυτόν τον περήφανο λαό.Οι Ρώσοι αντιστάθηκαν και δεν υποδουλώθηκαν.Όλη αυτή η υπεράνθρωπη προσπάθεια αντίστασης απέναντι στον φασιστική πλημμυρίδα, δεν πρέπει να αποκοπεί και από τη διάσταση τής ορθόδοξης πνευματικότητας , η οποία μεταρσιώνει -διαχρονικά - τη ρωσική ψυχή. Σημαντικό επίσης, είναι και το γεγονός ότι ο Ιωσήφ Στάλιν και οι ιθύνοντες του κομμουνιστικού κόμματος, δεν έδωσαν -αποκλειστικά- ταξική χροιά στην ονοματοδοσία του πολέμου 1941 – 1945, τον ονόμασαν «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο». Οι λέξεις σκιαγραφούν την ουσία των γεγονότων και εδώ η υπενθύμιση «πατριωτικός» αποτελεί τη γενναία παραδοχή από τους ηγήτορες ότι η ιδέα της πατρίδας είναι ένα ουσιώδες σημείο αναφοράς. Εξάλλου , διαφαίνεται και η αντίληψη που έχουν οι μεγάλοι ηγέτες να "οσμίζονται" τις ανάγκες του λαού , και κατ’ επέκταση να εκφράζουν το εθνικό αίσθημα.
Δεν ξεχνούμε όμως, μέσα από την ενάτη Μαΐου 1945 , και τους λαούς που υπερασπίστηκαν τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, απέναντι στο χιτλεροφασισμό, τους ανώνυμους αγωνιστές από κάθε μεριά της υπόδουλης Ευρώπης που θυσιάστηκαν για το « δίκιο και τη λευτεριά», τους μαχητές της ελληνικής εθνικής αντίστασης που έγραψαν μια λαμπρή σελίδα στη νεότερη ιστορία μας. Η πατρίδα μας ήταν τέταρτη σε απώλειες στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και η συνεισφορά της στην ήττα των φασιστικών δυνάμεων υπήρξε καθοριστική .Οι άνδρες του 5ου συντάγματος Τρικάλων, με την ηρωική τους άμυνα απέναντι στις ορδές του Μουσολίνι ( ύψωμα 731, Μάρτιος 1941) καθυστέρησαν την επίθεση των δυνάμεων του Άξονα στην ΕΣΣΔ. Η εισβολή με την κωδική ονομασία «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» είχε προγραμματιστεί από τον ίδιο τον Χίτλερ να αρχίσει το Μάιο του 1941 , προκειμένου να προλάβουν οι επιτιθέμενοι τον ρωσικό χειμώνα. Τελικά, με την ελληνική νίκη κατά των Ιταλών , τα σχέδια των χιτλερικών άλλαξαν , έπρεπε πρώτα να εξουδετερωθεί η αντιστεκόμενη Ελλάδα . Έτσι, η εισβολή στη Ρωσία έγινε με μεγάλη αργοπορία, στις 22 Ιουνίου του ίδιου χρόνου. Οι Έλληνες με τη θυσία τους στα βουνά της Αλβανίας , έδωσαν πολύτιμο χρόνο στους Ρώσους να προετοιμαστούν καλύτερα και κυρίως να μεταφέρουν την πολεμική τους βιομηχανία -απαραίτητη για τη συνέχιση του πολέμου - στη Σιβηρία, μακριά από τα γερμανικά στρατεύματα.
Ερχόμενοι εμείς ,οι «ανήσυχοι» πολίτες της Ευρώπης , στο σημερινό γίγνεσθαι , διαπιστώνουμε μια κίνηση αποδόμησης και απαξίωσης της ιστορικής μνήμης. Σκόπιμα ή μη ,σπουδαία ιστορικά γεγονότα που « ενοχλούν» ( όπως η συντριβή του φασισμού το 1945) παραλείπονται και γίνεται συνειδητή προσπάθεια από διαφόρους να μείνουν ως ομιχλώδεις αναμνήσεις ενός «προϊστορικού» παρελθόντος . Αυτή η έντεχνη και καλά σχεδιασμένη διαδικασία αναθεωρητισμού αφορά βέβαια και τις δικές μας ιστορικές παρακαταθήκες .Η μνήμη όμως, είναι παντοδύναμη και ανίκητη , όχι μόνο για τους φιλίστορες ,αλλά και για κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο. Η ιστορία δεν δικαιώνει αποκλειστικά τους νικητές, αλλά πρώτιστα τον αγώνα των λαών για την υπεράσπιση πανανθρώπινων αξιών .
Από τη δεκαετία του ‘90 στην Ευρωπαϊκή Ένωση , έχει εμφιλοχωρήσει το ρεύμα της άγγλο-σαξονικής προσέγγισης των γεγονότων του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Έτσι η Ε.Ε έχει ορίσει την ενάτη Μαΐου , ως ημέρα της Ευρώπης , παραγνωρίζοντας την επέτειο τής νίκης κατά του φασισμού. Και σε κάποιες χώρες όπως η Ουκρανία, η Εσθονία ( χώρα μέλους της ΕΕ )και η Λεττονία , τιμώνται ως εθνικοί ήρωες , οι συνεργάτες των Ναζί (με παρελάσεις και γιορτές). Από την άλλη, ελάχιστες αναφορές θα γίνουν για την 9η Μαΐου 1945 . Οι δίαυλοι της ιδιωτικής ενημέρωσης δεν θα αναφερθούν καν στην ημέρα , λες και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είναι ένα μακρινό επεισόδιο. Ενώ οι υψηλά ιστάμενοι θα υμνήσουν την «Ευρώπη της οικονομικής ανάπτυξης και προόδου».Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο υπάρχουν πολίτες με γνώση και άποψη η μνήμη θα συντηρείται, όχι ως απολίθωμα , αλλά ως ζωντανό κομμάτι της πάλης των λαών.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: 16 Απρ 2014, 13:46
Επώνυμο: ΤΡΙΑΝΤΗΣ
Όνομα: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Διεύθυνση κατοικίας: ΓΟΜΦΟΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Τηλέφωνο: 2434051747
Σχολείο: 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΥΛΗΣ
Ιστοσελίδα: 10

Επιστροφή στο Γενική συζήτησηcron