Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις - Ανακοινώσεις

Μπορείτε να καταθέσετε και τις δικές σας προτάσεις για οργάνωση μελλοντικών εκδηλώσεων...

Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις - Ανακοινώσεις

Δημοσίευσηαπό SpyridonV » 08 Δεκ 2009, 16:25

.
Τελευταία επεξεργασία από SpyridonV και 04 Ιαν 2014, 12:33, έχει επεξεργασθεί 34 φορά/ες συνολικά
«Me retinent vinctum formosae vincla puellae...»
SpyridonV
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 266
Εγγραφή: 29 Νοέμ 2009, 14:48
Επώνυμο: Βλιώρας
Όνομα: Σπυρίδων
Σχολείο: 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας
Ιστοσελίδα: www.vlioras.gr

ΔΙΕΤΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Δημοσίευσηαπό SpyridonV » 17 Ιαν 2011, 23:01

 • Νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, μετά τις αρχαιρεσίες της 22ας Δεκεμβρίου 2015, εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα με την εξής σύνθεση :

Πρόεδρος: Κώστας Μιχαλάκης
Αντιπρόεδρος: Χριστόφορος Τριάντης
Γενική Γραμματέας: Αθανασία Τσιοτινού
Ταμίας: Χρήστος Βοζίκης
Οργανωτική Γραμματέας: Κωνσταντίνα Πλεσιώτη
Ειδική Γραμματέας: Γεωργία Κολοβελώνη
Έφορος Βιβλιοθήκης: Ειρήνη Μιχαήλ
«Me retinent vinctum formosae vincla puellae...»
SpyridonV
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 266
Εγγραφή: 29 Νοέμ 2009, 14:48
Επώνυμο: Βλιώρας
Όνομα: Σπυρίδων
Σχολείο: 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας
Ιστοσελίδα: www.vlioras.gr

ΔΙΕΤΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015

Δημοσίευσηαπό Administrator » 27 Ιαν 2013, 23:12

 • Ενδιαφέρον το σεμινάριο του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων
  με τον σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη

Εικόνα Εικόνα
Εικόνα Εικόνα

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε στο τρικαλινό κοινό το βιωματικό σεμινάριο που διοργάνωσε χτες ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων, με θέμα «Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος», με εισηγητή τον κ. Δήμο Αβδελιώδη, σκηνοθέτη.
Στην εναρκτήρια προσφώνηση, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση, παρουσίασε αδρομερώς το σημαντικό έργο του.
Στη συνέχεια, ο ομιλητής ανέλυσε τη μέθοδό του πάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου, είτε θεατρικού είτε λογοτεχνικού, όταν πρόκειται να παρουσιαστεί δημόσια.Όπως λέει ο ίδιος, κάθε τέτοιο κείμενο είναι σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευτεί σωστά, για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των εικόνων, των ιδεών και των αισθημάτων που εμπεριέχονται μέσα του.
Οι συμμετέχοντες αποπειράθηκαν να αποδώσουν, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη, το «Μοιρολόγι της φώκιας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στο όλο εγχείρημα βοήθησαν οι ηθοποιοί Θεμιστοκλής Καρποδίνης και Αγάπη Μανουρά, οι οποίοι συμμετέχουν στην παράσταση «Το αμάρτημα της μητρός μου», σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι ηθοποιοί ερμήνευσαν αποσπάσματα από την παράσταση, ενώ ο ίδιος ο σκηνοθέτης ερμήνευσε αποσπάσματα από την παράσταση «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» που ανεβαίνει στα Αρχαία Ελληνικά.
Ήταν μια βραδιά μυσταγωγίας που γοήτευσε το κοινό, το οποίο χειροκρότησε θερμά τους συντελεστές της.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

trikalanews, 16-12-2015
trikalaola, 16-12-2015

 • Διεισδυτικές ματιές στο έργο του Βιζυηνού από τον Λάμπρο Βαρελά

Εικόνα

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η φιλολογική εκδήλωση που διοργάνωσε την Παρασκευή 27 Μαρτίου ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων, με ομιλητή τον διακεκριμένο συμπολίτη Λάμπρο Βαρελά, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ. Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, η οποία αναφέρθηκε στο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του προσκεκλημένου.
Η εισήγηση, το θέμα της οποίας ήταν «Ο Βιζυηνός μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, μεταξύ μυθοπλασίας και αυτοβιογραφίας», δοκίμασε να αναδείξει τους επίμονους μύθους που περιβάλλουν τη ζωή και το έργο του Γεωργίου Βιζυηνού, του φτωχού και καλόβολου παιδιού, του παραγκωνισμένου συγγραφέα και του καλλιτεχνικού δημιουργού που παρήγαγε σημαντικά έργα λόγω της τρέλας του. Ο ομιλητής, που κυκλοφόρησε πρόσφατα μια ειδική μελέτη για την υποδοχή του Βιζυηνού από την κριτική (Μετά θάρρους ανησυχίαν εμπνέοντος. Η κριτική πρόσληψη του Γ. Μ. Βιζυηνού, 1873-1896, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2014), παρουσίασε νέα στοιχεία για την πρόσληψη του βιζυηνικού έργου από την κριτική της εποχής του, τα οποία κλονίζουν και ανατρέπουν την εικόνα που επικρατούσε επί πολλές δεκαετίες ότι ο θρακιώτης συγγραφέας παραγκωνίστηκε από το λογοτεχνικό κατεστημένο και την κοινωνία του καιρού του. Αυτή την εικόνα την ενίσχυσε το δραματικό γεγονός της διανοητικής ταραχής που βίωσε ο συγγραφέας και ο εγκλεισμός του στο Δρομοκαΐτειο ψυχιατρείο, εξελίξεις που προσέδωσαν μυθιστορηματική διάσταση στη ζωή του Βιζυηνού. Παράλληλα, ο ομιλητής έθιξε το ζήτημα της αυτοβιογραφικής διάστασης των διηγημάτων του Βιζυηνού, διάσταση η οποία συχνά οδήγησε αρκετούς μελετητές να συγκροτούν τη βιογραφία του αποκλειστικά με βάση τις σχετικές πληροφορίες που προκύπτουν από τα διηγήματά του. Τα κείμενα όμως αυτά είναι λογοτεχνικά έργα, μυθοπλασίες δηλαδή, και προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες συμβάσεις του είδους, άρα, ενώ η βάση μπορεί να είναι αυτοβιογραφική, ο χειρισμός τους είναι μυθοπλασιακός, και ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολλή επιφύλαξη ως αξιόπιστη αυτοβιογραφική μαρτυρία.
Το κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την εισήγηση και έθεσε ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

trikalain, 28-3-2015

trikkipress, 29-3-2015



 • Εξαιρετικό αφιέρωμα στην Κούλα Αδαλόγλου από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων

Εικόνα Εικόνα
Εικόνα

Μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στη Σουίτα. Πλήθος τρικαλινών απόλαυσαν το τιμητικό αφιέρωμα του Συνδέσμου Φιλολόγων στο έργο της φιλολόγου-ποιήτριας-πεζογράφου Κούλας Αδαλόγλου. Η φιλόλογος Λίλια Τσούβα με τρόπο εμπεριστατωμένο και διεισδυτικό μίλησε για το σύνολο του έργου της ποιήτριας, τόσο το φιλολογικό, όσο και το λογοτεχνικό. Αποσπάσματα διάβασαν οι Μαρία Δήμζα, Ευαγγελία Δήμου, Φώτης Πάλλας και Γεωργία Κολοβελώνη. Η ίδια η ποιήτρια διάβασε ανέκδοτα ποιήματά της. Η βραδιά πλαισιώθηκε από μουσική. Οι ταλαντούχοι μουσικοί της πόλης μας Μάριος Παπαστάθης και Ορέστης Κρικώνης έπαιξαν διασκευές από κλασικά jazz και jazz swing κομμάτια και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

trikkipress, 16-2-2015
trikalanews, 16-2-2015

 • Μια… φιλολογική πίτα

Εικόνα


Όχι, δεν χρησιμοποίησαν ρητά από αρχαία κείμενα, ούτε ανέλυσαν γερούνδιο στα λατινικά, ούτε ζήτησαν αιτιολόγηση για τον παντεπόπτη παρατηρητή. Απλώς, έκοψαν την πίτα τους οι τρικαλινοί φιλόλογοι, δηλαδή τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων. Το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στη Σουίτα, όπου ο Αντιπρόεδρος κ Χρ. Βοζίκης (στη φωτό με τη γραμματέα κ. Αννα Παπαβασιλείου) ευχήθηκε για το νέο έτος,. Υπενθυμίζονται, φυσικά, οι εκδηλώσεις που με ακαδημαϊκούς πραγματοποίησε το 2014 ο Σύνδεσμος, ενώ και για το νέο έτος, προγραμματίζονται παρεμβάσεις προς επιστημονική εμβάθυνση όλων. Παραβρέθηκε ο διευθυντής του 3ου Λυκείου κ. Ευαγ. Αργυρόπουλος, ενώ το φλουρί κέρδισε η κ. Ειρήνη Μιχαήλ, από το Λύκειο Πύλης.

trikkipress, 3-2-2015

 • Καθήλωσε το Τρικαλινό κοινό ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Παπαγγελής

Εικόνα

Με μια υψηλού επιπέδου ομιλία με θέμα «Τα χρώματα του έρωτα: η αρχαιολογία του ρομαντικού πάθους», καθήλωσε το Τρικαλινό κοινό ο Θεόδωρος Παπαγγελής, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Ακαδημαϊκός, ο οποίος μίλησε χθες σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων.
Στην εναρκτήρια προσφώνηση, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση και παρουσίασε αδρομερώς το πολυσχιδές έργο του, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ένα πολιτισμικό «αφήγημα», που ανήκει στον ευρύτερο χώρο της ιστορίας των ιδεών, για την ιστορία του λεγόμενου «Ρομαντικού έρωτα» από την Αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια.
Ο ομιλητής διερεύνησε την εμφάνιση του Ρομαντικού έρωτα, ξεκινώντας από τους τροβαδούρους του Μεσαίωνα και εξετάζοντας τους γενεσιουργούς παράγοντες της μεσαιωνικής παράδοσης που κληροδότησαν αυτή την ρομαντική αντίληψη του ερωτικού πάθους. Διερεύνησε την Αρχαία Ελληνική και Λατινική λογοτεχνία, για να καταλήξει, μέσα από την αναφορά ποικίλων θεωριών επί του θέματος, στο συμπέρασμα ότι ήταν περισσότερο η ερωτική ελεγειακή ποίηση των Λατίνων που ύμνησε τον Ρομαντικό έρωτα.
Με το πέρας της ομιλίας, το κοινό έθεσε ενδιαφέροντα ερωτήματα και ακολούθησε εκτενής ποιοτική συζήτηση.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

trikalanews, 20-1-2015
trikkipress, 21-1-2015

 • Επιτυχής η ημερίδα για νέες τεχνολογίες και καινοτόμες δράσεις Φιλολόγων

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Το καθιερωμένο φιλολογικό ραντεβού του Ιουνίου φέτος μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο κι έτσι οι Σχολικοί Σύμβουλοι, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων και οι φιλόλογοι του νομού συγκεντρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη 25-9 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων, όπου διεξήχθη η ημερίδα με θέμα «Προτάσεις διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και καινοτόμες δράσεις εκπαιδευτικών». Στο πρώτο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν διδακτικά σενάρια με χρήση Νέων Τεχνολογιών που εφαρμόστηκαν από εκπαιδευτικούς στην τάξη. Παρουσίασαν εργασίες τους οι εκπαιδευτικοί: Βασίλειος Παπακώστας, Ευαγγελία Γραμμένου, Γεωργία Χασιώτη, Μαρία Φωτιάδου, Αργύρης Νίκας. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις εκπαιδευτικών, μεταξύ των οποίων δράσεις που αφορούσαν την καλλιέργεια φιλαναγνωσίας στους μαθητές αλλά και τη Δημιουργική Γραφή, με την ποίηση να έχει προεξάρχοντα ρόλο. Παρουσίασαν εργασίες τους οι εκπαιδευτικοί: Γεωργία Κολοβελώνη, Αλέξανδρος Βαναργιώτης, Αμαλία Ηλιάδη, Μαργαρίτα Πατουλιώτη, Γεώργιος Βασιλείου, Αγαθοκλής Αζέλης.

trikkipress, 28-9-2014

 • Άλκη Ζέη: Η Ελλάδα μέσα μας

Εικόνα

Εικόνα

Η Αλκη Ζεη είναι πλέον η (μυθ)ιστοριογράφος της ζωής μας. Αυτή που, με περισσή καλλιτεχνία και πένα που ζωγραφίζει (με) τις λέξεις, κατορθώνει να διεισδύσει στην ψυχή της Ελλάδας, γυμνώνοντας τις δικές της αναμνήσεις και την ίδια της τη ζωή. Παρουσιάζει, δε, τα στοιχεία που συνθέτουν ένα τέλειο μυθιστόρημα: σασπένς, ένταση, μυστήριο, πάθη, δράση, ιστορίες προσωπικές, περιβάλλον με πολιτικά γεγονότα.
Δηλαδή, η ίδια η χώρα μας τα χρόνια, πριν η «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» ζήσει όσα έζησε. Οταν η κυρία Ζέη ως παιδί, διάλεγε τα μολύβια της, μάθαινε τη ζωή και αποφάσιζε να ακολουθήσει τον δρόμο τον προοδευτικό σε αυτή τη ζωή. Εχουν σημασία, τελικά, το νόημα και η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα βιβλία της.
Διότι η «Σουίτα» ήταν κατάμεστη – και πολύ μικρή για μια τέτοια συνάντηση -, περιμένοντας όλοι ανεξαιρέτως να ακούσουν.
Τι να ακούσουν; Τα πάντα! Οι ερωτήσεις αφορούσαν σε «απλές» απορίες των παιδιών, αλλά και σε πιο πολιτικά προσωπικές, για το αν υπήρξε απογοήτευση από την πτώση των καθεστώτων των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.
Η κάθε ερώτηση, εξάλλου, εξέφραζε την προσωπική αδημονία όσων εκφράστηκαν (διότι οι περισσότεροι παριστάμενοι, ρουφούσαν ζωή), να επικοινωνήσουν με τη μεγάλη μας συγγραφέα. Και δεν είναι υπερβολή ο συγκεκριμένος επιθετικός προσδιορισμός. Τόσα και τόσα βιβλία, που δεν είναι μυθιστορήματα, αλλά… είναι. Που είναι παιδικά, αλλά… δεν είναι. Που είναι προσωπικά, αλλά… δεν είναι. Τόσες και τόσες αφηγήσεις και γεγονότα, από μια ζωή που, για άλλους, είναι απλώς ταινία φαντασίας.

Σε ένα απόσπασμα του βιβλίου «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», που διάβασε η εκ Λαρίσης κ. Μπούρα, των εκδόσεων Μεταίχμιο, αναφέρεται ότι, ένα συγκεκριμένο κείμενο θα το έδινε η κ. Ζέη «στη Διδώ». Δηλαδή, εντάξει, τόσο απλά: θα το έδινε στη Διδώ.
Τη Διδώ Σωτηρίου με τα «Ματωμένα Χώματα», που ήταν αδελφή της Ελλης Παππά, της συντρόφου του Νίκου Μπελογιάννου. Και η νεαρά Αλκη Ζέη, σε μια σκηνή που μόνο να φανταστούμε μπορούμε, συναντούσε και συζητοούσε με τον Χατζηδάκι και τον Ελύτη, τον Μποστ, τον κάθε διανοούμενο, και σκεπτόμενο, και αγωνιστή της εποχής εκείνης, έτσι απλά, ως παρέα μεγαλουργούσα, ως καθημερινότητα, ως πτυχή μιας ζωής με στόχονα αλλάξει τα πάντα – ή, τέλος πάντων, ό,τι πιστευε ο καθένας ότι ήθελε να αλλάξει.
Κι εμείς τα διαβάζουμε όλα αυτά σαν σε κείμενο στα όρια μύθου και πραγματικότητας, ενώ για κείνη ήταν απλώς η ζωή της…
Η δρ. Γλωσσολογίας, κ. Αλεξάνδρα Χιώτη (και ως οργανωτική γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων, που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση) με πιο φιλολογικούς όρους παρουσίασε το σύνολο του έργου της. Ο Κώστας Μιχαλάκης, φιλόλογος κι αυτός, μίλησε ουσιαστικά και παραστατικά για το βιβλίο (ναι, είναι δύσκολο να γράψω για τον αδελφό μου). Αλλά η ουσία της εκδήλωσης του βιβλιοπωλείου Τσιοπελάκου, το βράδυ της Τρίτης 29 Απριλίου, ήταν ότι πλέον, η Αλκη Ζέη δεν είναι ούτε η γιαγιά που θα θέλαμε πολλοί να έχουμε, όπως είχα γράψει προ 12 ετών, όταν είχε ξαναέλθει στα Τρίκαλα (χωρίς να προσβάλλω ουδεμία γιαγιά, αφού κάθε μία είναι μοναδική προσωπικότητα), ούτε η αρραβωνιαστικιά των νεανικών μας χρόνων. Είναι, τελικά, η Ελλάδα μας. Και για αυτό, την ευχαριστούμε.

Θανάσης Μιχαλάκης
trikkipress.gr, 1-5-2014


 • Βραδιά ποίησης και συναισθημάτων
Εικόνα

Μια βραδιά ποίησης με τα όλα της, αυτή που απόλαυσαν οι τρικαλινοί λάτρεις των στίχων, την Παρασκευή στις «Κηρήθρες». Σε συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων, στο βιβλιοπωλείο αναγνώστηκαν ποιήματα από πολλούς συμπολίτες. Ποιήματα διαφορετικών ειδών, μορφής και έκφρασης. Ο καθένας επέλεξε ένα αγαπημένο ποίημα και το απήγγειλε, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα, αφού συνήθως επρόκειτο για μελετημένες και προσεγμένες απαγγελίες.

Ενδιάμεσα, συνοδεία πιάνου υπό τον Ανδρέα Τσέγα, οι Απόστολος Κουρσοβίτης, Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Χρήστος Χασιώτης και Αγγελική Κουτελέκου, ερμήνευαν στίχους από μελοποιημένα, αγαπημένα ποιήματα.
Οι φωτογραφίες αποδεικνύουν την ανάγκη έκφρασης μέσω στίχων.

Εικόνα
Εικόνα
trikkipress,22-3-2014

 • Γοήτευσε το κοινό ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς

Εικόνα

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον ποιητή Μιχάλη Γκανά, το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων, σε συνεργασία με τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ., είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν την Παρασκευή 7 Μαρτίου στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Κηρήθρες». Ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας, ο οποίος παρουσίασε το ποιητικό έργο του τιμώμενου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο ποιητικός κόσμος του Γκανά, που φυλάσσεται και μεταφέρεται αλώβητος στη συνείδηση της γλώσσας του, περιέχει την ιστορική γνώση που διαμορφώνει τον τόπο και τις ιδεολογίες και αποφέρει τη συναίσθηση της πανανθρώπινης μοίρας, η οποία προβάλλεται στην ποίησή του τόσο μικροκοσμικά όσο και μακροκοσμικά». Ο Μιχάλης Γκανάς διάβασε ποιήματά του, γοητεύοντας το κοινό, και απάντησε σε ερωτήσεις.
Ποιήματα διάβασαν επίσης οι: Παρασκευή Αλέξη, Γεωργία Κολοβελώνη, Ναυσικά Μουλά, Άννα Ντιναπόγια, Κατερίνα Καλλιάρα, Δημήτρης Τσολάκης, Ελένη Αλεξίου.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

trikalapost.gr, 10-3-2014
trikalanews.gr

Η ποίηση ως ζωή

Με έναν ποιητή, ή έχεις πολλά να πεις ή απλώς τον ακούς και οι σκέψεις στριφογυρίζουν συνεχώς, επί μέρες. Με τον Μιχάλη Γκανά, που αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων ποιητών του τόπου μας, συνέβησαν και τα δύο το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Τρίκαλα, στο βιβλιοπωλείο «Κηρήθρες». Παρουσίασε ο ίδιος σκέψεις και ποιήματά του, αναφέρθηκε στις εμπνεύσεις και τα πιστεύω του, σκιαγράφησε την ποίηση, απάντησε σε ερωτήσεις και άφησε πολλές να απαντηθούν από τους τρικαλινούς που κατέκλυσαν τον χώρο του βιβλιοπωλείου «Κηρήθρες». Η ποίηση, εξάλλου, είναι τόσο προσωπική, που μετατρέπεται σε πανανθρώπινη. Οπότε, είναι δυνατόν να ξεπηδούν ερωτήματα που απαντώνται, αλλά με τη σειρά τους δίνουν τη θέση τους σε άλλα ερωτήματα κ.ο.κ. Ετσι κι αλλιώς, μια συζήτηση με τον ποιητή, από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων σε συνεργασία με τον ΦΙΛΟΣ, είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο ποιητικός κόσμος του Γκανά, που φυλάσσεται και μεταφέρεται αλώβητος στη συνείδηση της γλώσσας του, περιέχει την ιστορική γνώση που διαμορφώνει τον τόπο και τις ιδεολογίες και αποφέρει τη συναίσθηση της πανανθρώπινης μοίρας, η οποία προβάλλεται στην ποίησή του τόσο μικροκοσμικά όσο και μακροκοσμικά». Μάλιστα, έγινε και ανάγνωση ποιημάτων, από τους: Παρασκευή Αλέξη, Γεωργία Κολοβελώνη, Ναυσικά Μουλά, Άννα Ντιναπόγια, Κατερίνα Καλλιάρα, Δημήτρης Τσολάκης, Ελένη Αλεξίου. Οπότε, νέος γύρος σκέψεων και συναισθημάτων…

Θανάσης Μιχαλάκης
trikkipress.gr, 10-3-2014

 • Επιτυχημένη η ημερίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων για την Ιστορία

Εικόνα
Εικόνα

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου η ημερίδα με θέμα «Διδάσκοντας Ιστορία σε κρίσιμους καιρούς», την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη τόνισε ότι «στόχος της ημερίδας είναι να δούμε πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε την ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και πώς μπορούμε επίμαχα και συγκρουσιακά θέματα, όπως είναι ο Ναζισμός, να τα διδάξουμε στο ελληνικό σχολείο, ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη εποχή, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην καλλιέργεια κριτικής σκέψης και στην ανάπτυξη υγιούς ιστορικής και πολιτικής συνείδησης στους μαθητές μας». Η έναρξη της ημερίδας έγινε με την παρουσίαση του βιβλίου «Κριτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου: από την ιστοριογραφία και την πολιτική θεωρία στη σχολική ιστορική μάθηση» (επιμέλεια Άγγελου Παληκίδη), από τον Αγαθοκλή Αζέλη, Διδάκτορα Ιστορίας. Στη συνέχεια, ο Άγγελος Παληκίδης, Λέκτορας Διδακτικής της Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ανέπτυξε το θέμα «Τι (δεν) διδάσκουμε για το Ναζισμό στο ελληνικό σχολείο», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αποκαλύπτοντας τις αδυναμίες του σχολείου και γενικότερα της εκπαίδευσης, μπορούμε να προτείνουμε τρόπους για την προσέγγιση αυτών των ζητημάτων, ώστε η εκπαίδευσή μας να αποτελέσει το εφαλτήριο για τη δημιουργία μιας ελεύθερης δημοκρατικής συνείδησης». Κατόπιν, η Βασιλική Σακκά, Ιστορικός, Διδάκτωρ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και Ιστορία-Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας, ανέπτυξε το θέμα «Προσεγγίζοντας την ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Στοχοθεσία και διαχείριση της ύλης σε ένα δύσκολο πλαίσιο», προτείνοντας τρόπους διδασκαλίας της Ιστορίας που οδηγούν στην καλλιέργεια της ιστορικής σκέψης των μαθητών. Τέλος, η Κατερίνα Μπρεντάνου, Διδάκτωρ Ιστορίας, Θεατρολόγος-Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Πειραιά, ανέπτυξε το θέμα «“ Εχθροί της δημοκρατίας: ο Ναζισμός”: το διδακτικό υλικό του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων», παρουσιάζοντας υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς στην τάξη.
Την ημερίδα παρακολούθησαν πλήθος εκπαιδευτικών αλλά και τρικαλινών πολιτών.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

trikalaola, 23-2-2014
trikalain, 23-2-2014

Ημερίδα στα Τρίκαλα για το πώς διδάσκεται σε κρίσιμους καιρούς η Ιστορία

Μια εξαιρετική και άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα, διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα στο Δημαρχείο Τρικάλων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων και με θέμα «Διδάσκοντας Ιστορία σε κρίσιμους καιρούς».
Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr παρουσιάστηκε το βιβλίο «Κριτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου: από την ιστοριογραφία και την πολιτική θεωρία στη σχολική ιστορική μάθηση», από τον Αγαθοκλή Αζέλη, Διδάκτορα Ιστορίας.
Ο Άγγελος Παληκίδης Λέκτορας Διδακτικής της Ιστορίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ανέποτυξε το θέμα «Τι (δεν) διδάσκουμε για το Ναζισμό στο ελληνικό σχολείο», η Βασιλική Σακκά Ιστορικός, Διδάκτωρ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και Ιστορία-Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας το θέμα «Προσεγγίζοντας την ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Στοχοθεσία και διαχείριση της ύλης σε ένα δύσκολο πλαίσιο» και η Διδάκτωρ Ιστορίας, Θεατρολόγος-Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Πειραιά Κατερίνα Μπρεντάνου, το θέμα «Εχθροί της δημοκρατίας: ο Ναζισμός- Το διδακτικό υλικό του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων».
trikalanews, 21-2-2014


 • Ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Γιώργο Βαλταδώρο
  παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα

Εικόνα Εικόνα
Εικόνα

Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στον συγγραφέα Γιώργο Βαλταδώρο (Καρδίτσα 1897- Αθήνα 1930) παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα σε βιβλιοπωλείο της πόλης.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων και ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων σε μια προσπάθεια να γνωρίσει το αναγνωστικό κοινό πρόσωπα και κείμενα της ελληνικής γραμματείας, τα οποία είναι σχεδόν άγνωστα.
Διαβάστηκαν τα διηγήματα «Βιρβιρίτσα», «Γήταυρος», «Η νεραϊδοχτυπημένη», «Η καταραμένη», «Το ρολόι που σταμάτησε» από τις Έλλη Μπαντέκα, Τζούλια Σαμαρά, Ρούλα Μερεντίτη, Παρασκευή Αλέξη, Ναυσικά Μουλά.
Αναφορά στο έργο του συγγραφέα, ο οποίος υπήρξε και πρωτοπόρος, για την εποχή του ζωγράφος, έκανε ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.

trikalanews, 5-2-2014
trikalain
trikkipress


 • Μια… φιλολογική κοπή πίτας

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα ΕικόναΕικόνα

Εξω από την αίθουσα αλλά μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα, τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων έκοψαν χθες την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.
Στη Σουίτα Art Café συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν τα του Συνδέσμου και τα… φιλολογικά ζητήματα.

Η πρόεδρος κα. Γεωργία Κολοβελώνη και ο αντιπρόεδρος κ. Χρ. Βοζίκης ευχήθηκαν καλή χρονιά στα μέλη. Τα δώρα από τα φλουριά ήταν, φυσικά, βιβλία.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Δήμου Τρικκαίων και διευθύντρια του 7ου Λυκείου κα Βασιλική Κάκλα.

Οι τυχερές της βραδιάς οι οποίες κέρδισαν το φλουρί ήταν η Γεωργία Μπακατσή και η Άννα Παπαβασιλείου.

trikkipress, 27-1-2014

trikalain, 27-1-2014

 • Νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, μετά τις αρχαιρεσίες της 20ης Δεκεμβρίου 2013, εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα στις 22 Δεκεμβρίου 2013 με την εξής σύνθεση :

Πρόεδρος: Γεωργία Κολοβελώνη
Αντιπρόεδρος: Χρήστος Βοζίκης
Γενική Γραμματέας: Άννα Παπαβασιλείου
Οργανωτική Γραμματέας: Αλεξάνδρα Χιώτη
Ταμίας: Γεωργία Μπακατσή
Ειδικός Γραμματέας: Χριστόφορος Τριάντης
Έφορος Βιβλιοθήκης: Παρασκευή Μυλωνά


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

trikalaola, 23-12-2013
trikalanews, 24-12-2013



 • Εκλογές και νέο Δ.Σ. στον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων

Πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδέσμου Φιλολόγων, στον χώρο που τους έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Τρικκαίων για τη στέγαση των γραφείων τους (απέναντι από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου εκ Μετσόβου, δίπλα στο 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο).
Η απερχόμενη Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη προέβη σε απολογισμό δράσης της τρέχουσας διετίας (Δεκέμβριος 2011 – Δεκέμβριος 2013), η οποία περιελάμβανε πλήθος δράσεων, αφού ο Σύνδεσμος έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στα τοπικά δρώμενα, τόσο στη μακρά πορεία του από το έτος ίδρυσής του (1984), όσο και κατά την τελευταία διετία.
Όσον αφορά στις δραστηριότητες του Συνδέσμου, τόνισε ότι «κατά την τρέχουσα διετία, έχοντας ως στόχο την, κατά το δυνατόν, στήριξη του έργου των φιλολόγων, διοργανώσαμε επιμορφωτικές ημερίδες που άπτονται φιλολογικών ζητημάτων, όπως η διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων με βάση τα Νέα Προγράμματα Σπουδών και η διδακτική με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών, με προσκεκλημένους ομιλητές διακεκριμένους φιλολόγους και καθηγητές Πανεπιστημίου. Επιπλέον, έγιναν ημερίδες με εισηγητές καθηγητές σχολείων του νομού Τρικάλων, αφού είναι πολύ σημαντική η ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών μεταξύ εκπαιδευτικών που βιώνουν την καθημερινή σχολική πράξη. Καθώς στόχος του Συνδέσμου δεν είναι μόνο η παρέμβασή του σε ζητήματα που άπτονται της φιλολογικής επιστήμης και του διδακτικού έργου των φιλολόγων, αλλά και η εν γένει παρέμβασή του στα πολιτιστικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, διοργανώσαμε και εκδηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως αφιερώματα σε λογοτέχνες, θεατρικά δρώμενα, βραδιές ποίησης και μουσικής. Με την τελευταία λογοτεχνική βραδιά, η οποία ήταν αφιερωμένη σε Έλληνες πεζογράφους, σηματοδοτήθηκε και η έναρξη λειτουργίας Λέσχης Ανάγνωσης, η οποία ευελπιστούμε ότι θα βρει απήχηση και θα εδραιωθεί ως θεσμός.»
Τέλος, η Πρόεδρος ευχαρίστησε τους φιλολόγους για την ενεργό συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου και τους κάλεσε να στηρίξουν το έργο του και στο μέλλον.
Στη συνέχεια η ταμίας Γεωργία Μπακατσή έκανε τον οικονομικό απολογισμό και ακολούθησαν εκλογές από τις οποίες προέκυψε νέο επταμελές διοικητικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου έχει ως εξής: Βοζίκης Χρήστος, Κολοβελώνη Γεωργία, Μπακατσή Γεωργία, Μυλωνά Παρασκευή, Παπαβασιλείου Άννα, Τριάντης Χριστόφορος, Χιώτη Αλεξάνδρα.
Εντός των επόμενων ημερών το Δ.Σ. θα συνεδριάσει για να ορίσει τον Πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη του.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

trikalanews, 22-12-2013
Administrator
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 27 Νοέμ 2009, 15:25

ΔΙΕΤΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013

Δημοσίευσηαπό SpyridonV » 04 Ιαν 2014, 12:34

 • Έλληνες πεζογράφοι στο επίκεντρο της Λογοτεχνικής βραδιάς
  του Συνδέσμου Φιλολόγων
Εικόνα Εικόνα

Άγνωστα αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων και παρευρέθησαν στη Λογοτεχνική βραδιά που διοργανώθηκε χτες βράδυ στο φιλόξενο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Κηρήθρες».
Ο διακεκριμένος συμπολίτης ποιητής Ηλίας Κεφάλας και η φιλόλογος Γεωργία Κολοβελώνη διάβασαν διηγήματα του Θεόφιλου Φραγκόπουλου και του Κωνσταντίνου Θεοτόκη.
Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, στην οποία αντηλλάγησαν ενδιαφέρουσες απόψεις, τόσο όσον αφορά τα συγκεκριμένα έργα, όσο και τους συγγραφείς εν γένει και το σύνολο της λογοτεχνικής τους παραγωγής.
Όπως σημείωσε ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας ήταν μια ευκαιρία να ακουστούν διηγήματα άγνωστα στο ευρύ κοινό, τα οποία θεωρούνται μικρά διαμάντια της Λογοτεχνίας. Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Γεωργία Κολοβελώνη ευχαρίστησε τον ποιητή και ανέφερε ότι η πρώτη αυτή εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας «Λέσχης Ανάγνωσης» του Συνδέσμου, η οποία θα συνεχιστεί με εκδηλώσεις ανά τακτά διαστήματα, ελπίζοντας να εδραιωθεί ως θεσμός.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

trikalaola,19-11-2013


 • Πνευματική «τροφή» από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Τρικάλων

Συνεχίζει να προσφέρει πνευματική «τροφή» ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων.

Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr διοργάνωσε απόψε στο πατάρι του βιβλιοπωλείου «Κηρήθρες», λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη σε Έλληνες πεζογράφους, όπου ο ποιητής Ηλίας Κεφάλας και η φιλόλογος Γεωργία Κολοβελώνη, ανέγνωσαν για το ακροατήριο αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας.

trikalanews,18-11-2013



 • Ενδιαφέρον το αφιέρωμα του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων
  στον Κ.Π. Καβάφη

Εικόνα

Μια εξαιρετική εισήγηση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι τρικαλινοί το απόγευμα της Παρασκευής, με αφορμή το αφιέρωμα του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων στον Κ.Π. Καβάφη. Ομιλητής ήταν ο κ. Λάμπρος Βαρελάς, επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, η οποία ευχαρίστησε τον ομιλητή που αποδέχτηκε την πρόσκληση να μιλήσει για τον σπουδαίο Αλεξανδρινό ποιητή, στον οποίο είναι αφιερωμένο το έτος που διανύουμε, αφού έχει ανακηρυχθεί ως «έτος Καβάφη».
Η εισήγηση του κ. Βαρελά εστίασε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Κ. Π. Καβάφης στα ιστορικά του ποιήματα για τη μεταβατική περίοδο των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων. Ο ομιλητής επιχείρησε να δείξει ότι η περίοδος αυτή τράβηξε την προσοχή του Καβάφη, επειδή πρόκειται για μια πολύχρονη και επώδυνη μετάβαση από τον αρχαιοελληνικό στον πρώιμο βυζαντινό και από την παγανιστική θρησκεία στη χριστιανική. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι της εποχής να βιώνουν δραματικές συγκρούσεις και να βρίσκονται ενώπιον πολλών διλημμάτων. Και όλα αυτά, εντέλει, έλκουν τον ποιητή Καβάφη.
Ο συμπολίτης μας Πανεπιστημιακός εντυπωσίασε το ακροατήριο, το οποίο παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την εισήγηση.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

trikalaola, 12-10-2013
trikalanews

 • Διδασκαλία στα Τρίκαλα με νέες Τεχνολογίες
  και Καινοτόμες Δράσεις Φιλολόγων
26-6-2013

Εικόνα Εικόνα

Πλήθος Φιλολόγων παρακολούθησε χθες στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα», την ημερίδα με θέμα «Προτάσεις διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και καινοτόμες δράσεις εκπαιδευτικών», η οποία διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων και τις Σχολικές Συμβούλους Φιλολόγων.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, τόνισε την ανάγκη «αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών με τρόπο δημιουργικό, έτσι ώστε, μέσα από έναν σαφή παιδαγωγικό σχεδιασμό, να έχουν μια προστιθέμενη αξία χρήσης και να συμβάλλουν στην ανανέωση της διδακτικής των φιλολογικών μαθημάτων».
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων Ευαγγελή Κοτρώτσιου και Ιουλία Κανδήλα, οι οποίες συντόνισαν την ημερίδα, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στη σημασία της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εκπαιδευτικών και τόνισαν τα παιδαγωγικά οφέλη για τους μαθητές από τη χρήση ενεργητικών μεθόδων διδασκαλίας και μάθησης.

Οι Εκπαιδευτικοί Σχολείων του Νομού Τρικάλων που παρουσίασαν εργασίες τους ήταν οι :

Δρ Αγαθοκλής Αζέλης (Μουσικό Σχολείο): «Η διερεύνηση της έννοιας της ποιητικότητας μέσα από τη μετάφραση. Το παράδειγμα του ποιήματος ΄΄Θερμοπύλες΄΄ του Κ.Π. Καβάφη»

Δρ Αλεξάνδρα Χιώτη (Μουσικό Σχολείο): «Πρόταση διδασκαλίας με ΤΠΕ στα Λατινικά Β' Λυκείου».

Γεωργία Κολοβελώνη, M.Ed., Επιμορφώτρια ΤΠΕ (Μουσικό Σχολείο) : «Ο μυστικός ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος. Πρόταση διδασκαλίας με ΤΠΕ στη Λογοτεχνία Β' Λυκείου».

Βασιλική Μαγκούφη (5ο Λύκειο Τρικάλων): «Οι μαθητές δημιουργούν με θέμα την αγάπη και τον έρωτα - Διδακτική παρέμβαση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας της Α΄ Λυκείου».

Ναυσικά Μουλά (1ο Λύκειο Τρικάλων): «Διδακτική παρέμβαση στο μάθημα της Ιστορίας της Α΄ Λυκείου».

Βασιλική Μαγκλάρα (6ο Λύκειο Τρικάλων): «Δραματοποίηση στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ Λυκείου».

Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό και συζήτηση.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Εικόνα


trikalanews, 27-6-2013
trikalaola,27-6-2013


 • Βραδιά ποίησης 21-3-2013
Βραδιά ποίησης με… Τρικαλινές απαγγελίες

Εικόνα

Τρικαλινοί πολίτες διάβασαν απόψε αγαπημένα τους ποιήματα σε εκδήλωση που διοργάνωσε, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η Στέγη Τέχνης & Πολιτισμού του Ιδρύματος Λεωνίδα Κ. Μακρή - ιατρού, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύνδεσμο Φιλολόγων. «Η ποίηση είναι για όλους. Αρκεί να μας αρέσει και να την αισθανόμαστε! Είναι πάντα επίκαιρη, περνά μηνύματα και αποτελεί καταφύγιο σε περιόδους κρίσης…», δήλωσε, στο trikalaola.gr, η πρόεδρος του Συνδέσμου κα. Γεωργία Κολοβελώνη.

trikalaola, 21-3-2013

Απαγγελίες ποιημάτων στο κτίριο «Μακρή» στα Τρίκαλα

Στην διοργάνωση βραδιάς ποίησης, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, προχώρησε απόψε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων σε συνεργασία με την Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος «Λεωνίδα Κ. Μακρή-Ιατρού».
Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr στο κτίριο «Μακρή» στα Τρίκαλα και με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, δόθηκε η δυνατότητα στο κοινό να διαβάσει ποιήματα της επιλογής του.
trikalanews, 21-3-2013

  
 • Βραδιά ποίησης 20-3-2013
Ποίηση και μουσική από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων και το Μουσικό Σχολείο


Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διοργανώθηκε χτες Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 μια εξαιρετική βραδιά ποίησης από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Τρικάλων και το Μουσικό Σχολείο.
Το πρώτο μέρος περιελάμβανε αναγνώσεις ποιημάτων από εκπαιδευτικούς του νομού Τρικάλων. Ακούστηκαν ποιήματα πολλών ποιητών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Άγγελος Σικελιανός, ο Νίκος Καββαδίας, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Γιώργος Βαφόπουλος , η Κική Δημουλά, ο Σαρλ Μπωντλαίρ, η Άννα Αχμάτοβα. Στο δεύτερο μέρος, που ήταν αφιερωμένο στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη, ακούστηκε μελοποιημένη ποίηση από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Μουσικού Σχολείου, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κοφίνα.
Τη βραδιά συντόνισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου φιλολόγων Γεωργία Κολοβελώνη, η οποία κάνοντας μια σύντομη αναφορά στον ποιητή τόνισε τη διαχρονικότητα και το μεγαλείο της ποίησής του, αναφέροντας κάποιους χαρακτηριστικούς στίχους του :

«Και είδα τ' ανοιχτά παράθυρα σα μεγάλα βιβλία της ερημιάς,
όπου διάβασα το ποτέ και το τίποτα.
Κι έπρεπε εγώ, απ' αυτό το ποτέ και το τίποτα,
να φτιάξω μια ποίηση για πάντα».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

trikalain, 21-3-2013
trikalanews,21-3-2013

 • Ενδιαφέρουσες προτάσεις διδασκαλίας στην ημερίδα
  του Συνδέσμου Φιλολόγων

Εικόνα

Μια εξαιρετικά επιτυχημένη ημερίδα διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων, την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρείας Κλιάφα, με θέμα «Διδακτική φιλολογικών μαθημάτων : οι εκπαιδευτικοί προτείνουν» και εισηγητές τους Δρ Αγαθοκλή Αζέλη και Δρ Φανή Μπαλαμώτη.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη στον εναρκτήριο χαιρετισμό της τόνισε την ανάγκη ανταλλαγής απόψεων, ώστε να αναπτυχθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των φιλολόγων. Επιπλέον, επεσήμανε τη χρησιμότητα του να καταθέτουν εμπειρίες και προτάσεις διδασκαλίας οι εκπαιδευτικοί των σχολείων.
Ο πρώτος εισηγητής Δρ Αγαθοκλής Αζέλης ανέπτυξε το θέμα «Η χρήση της εικόνας στη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας. Μεθοδολογία και ενδεικτικές εφαρμογές». Αρχικά παρουσίασε το μεθοδολογικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση της εικόνας στη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος, ενώ στη συνέχεια έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα αξιοποίησης της εικόνας. Ακολούθως η δεύτερη εισηγήτρια Δρ Φανή Μπαλαμώτη ανέπτυξε το θέμα "Διαθεματικές προσεγγίσεις με αφορμή τη λογοτεχνία - "Επί Ασπαλάθων"», παρουσιάζοντας μια πρόταση διδασκαλίας του ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη υπό μια διαθεματική οπτική, αξιοποιώντας ποικίλα γνωστικά αντικείμενα.
Το ακροατήριο παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία ετέθησαν ερωτήματα σχετικά με τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων, καθώς και ερωτήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

trikalaola, 21-2-2013


 • Έκοψε την πίτα του για το 2013 ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων
trikalanews, 21-1-2013
trikalaola

Εικόνα Εικόνα

Εικόνα Εικόνα

Παρουσία αρκετών φιλολόγων, αλλά και εκπαιδευτικών γενικότερα, έκοψε χθες το βράδυ την πίτα του ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων στις 7.30 μ. μ., στο Art Cafe «Suita».
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη και ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Βοζίκης στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυναν, έκαναν έναν απολογισμό δράσης της περασμένης χρονιάς, κατά την οποία διοργανώθηκαν ποικίλες ημερίδες και εκδηλώσεις, δείχνοντας τη δυναμική πορεία του Συνδέσμου.
Ευχαρίστησαν τους φιλολόγους για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις και υποσχέθηκαν ότι και το 2013 ο Σύνδεσμος θα εξακολουθήσει τη δυναμική πορεία του, αφουγκραζόμενος τις ανάγκες και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών.
Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν αφιλοκερδώς ο φιλόλογος Κώστας Στάθης (κιθάρα –τραγούδι), ο Γιάννης Τρικόπουλος (κιθάρα –τραγούδι) και η Όλγα Μαντά (τραγούδι). Ήταν μια βραδιά με ευχάριστη ατμόσφαιρα και εξαιρετική μουσική, που αποζημίωσε με το παραπάνω τους παρισταμένους, φιλολόγους και μη.
Η τυχερή της βραδιάς που κέρδισε το φλουρί ήταν η Αθανασία Τσιοτινού.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

 • Παπαδιαμάντης στον «Μύλο των ξωτικών» από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων

  Εικόνα Εικόνα

  Εικόνα

  Ένα όμορφο Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Της κοκκώνας το σπίτι», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολλά παιδιά, αλλά και αρκετοί ενήλικες, σήμερα το μεσημέρι, παραμονή Χριστουγέννων, στον Μύλο Ματσόπουλου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Μύλου των ξωτικών».
  Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, ενώ η Οργανωτική Γραμματέας Αλεξάνδρα Χιώτη έκανε μια σύντομη αναφορά στον συγγραφέα και το έργο του.
  Οι ηθοποιοί Σία Φαράκη, Ελένη Ποζιού και Μαρία Γαδετσάκη, μέσα από μια εξαιρετική αφήγηση και σκηνική αναπαράσταση, ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους στη Σκιάθο του Παπαδιαμάντη, ζωντανεύοντας σκηνές από το όμορφο αυτό διήγημα.
  Στην παράσταση συμμετείχαν επίσης ο Φώτης Παπανικολάου και ο Γιώργος Σπυρόπουλος, δυο παιδιά από το θεατρικό εργαστήρι της Σίας Φαράκη, τα οποία, με την εξαιρετική σκηνική τους παρουσία, απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα μικρών και μεγάλων.

  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

  trikalaola 24-12-2012

  trikalanews 24-12-2012

 • Ενδιαφέρον το αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο
  από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων


  trikalaola
  27-11-2012

  Εικόνα

  «Έχω ήδη αφήσει την καρδιά μου στη γη να χτυπάει μονάχη της. (Αυτό είναι άλλωστε η ποίηση). Να μπορούν να την έχουν στις σάκες τους τα παιδιά, να την μετακινούνε οι ταξιδιώτες. Κ΄ οι πικραμένοι που ξέμειναν από ήλιο, ν΄ ακούν το φλοίσβο του μέσα της».

  Με τους στίχους αυτούς του Νικηφόρου Βρεττάκου, έκανε την έναρξη του ενδιαφέροντος αφιερώματος στον μεγάλο Έλληνα ποιητή, η Πρόεδρος του συνδέσμου φιλολόγων, κ. Γεωργία Κολοβελώνη. Ενός αφιερώματος με προσκεκλημένους δυο διακεκριμένους φιλολόγους, την κ. Χριστίνα Αργυροπούλου και τον κ. Γιάννη Κωβαίο, το οποίο διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων με αφορμή την ανακήρυξη του 2012 ως «Έτους Νικηφόρου Βρεττάκου», καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.
  Η κ. Αργυροπούλου, δ. φ., Επίτιμη Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, ανέπτυξε το θέμα «Ποίηση και ποιητική στο έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου», επιχειρώντας μια –ομολογουμένως τεκμηριωμένη και πληρέστατη- περιδιάβαση στο σύνολο του έργου του ποιητή, διανθισμένη από αποσπάσματα του έργου του και πλούσιο οπτικό υλικό. Ακολούθως ο κ. Γιάννης Κωβαίος, φιλόλογος – συγγραφέας, ανέπτυξε το θέμα «Μεταλαμβάνοντας των αχράντων αληθανθών ‘κάτω από την Ακρόπολη’», εστιάζοντας σε ένα μοναδικό για τα ελληνικά βιβλιογραφικά δεδομένα έργο, ένα ορατόριο, τη «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη», το οποίο, όπως επεσήμανε, «συνδυάζει τον εκκλησιαστικό λόγο με την παράδοση του ηρωικού δημώδους άσματος, υφασμένο πάνω σε καμβά αρχαίας τραγωδίας». Αποσπάσματα από το έργο διάβασε η φιλόλογος Γεωργία Κολοβελώνη.
  Στην εκδήλωση συνέπραξε μουσικά, προσδίδοντάς της μια ιδιαίτερη νότα, η μεικτή χορωδία του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Ζαχαρτζή, η οποία απέδωσε ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου, μελοποιημένα από δύο νέους δημιουργούς, τον Πάνο Κοσμίδη και τον Γιώργο Καγιαλίκο, πρόσφατα βραβευμένους για τη συγκεκριμένη τους δουλειά. Συμμετείχαν η καθηγήτρια Χαρούλα Σαφαρή (βιολοντσέλο) και οι μαθήτριες Μαρία Τύμπα (πιάνο), Ναταλία Γάλλου (φλάουτο), Ειρήνη Κρικώνη (κλαρινέτο), Μαρία Τσιάρα (τραγούδι).
  Ο γιος του ποιητή κ. Κώστας Βρεττάκος απέστειλε χαιρετισμό, τον οποίο διάβασε η Πρόεδρος του Συνδέσμου, και στον οποίο, μεταξύ άλλων, διατύπωσε τον προβληματισμό του για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ποίηση σε μια κοινωνία ρευστή και ασταθή όπως η σημερινή, επισημαίνοντας ότι ‘τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν μικρές νησίδες πολιτισμού σε μια άνυδρη, δυστυχώς, πνευματικά εποχή’. Μιλώντας για τον πατέρα του Νικηφόρο ανέφερε ότι ‘υπήρξε ένας πολύ ταπεινός εργάτης της ποίησης’, σημειώνοντας ότι ‘η ζωή του ποιητή είναι μια συνεχής πάλη με τον καθημερινό δαίμονα, μια προσπάθεια να διασώσει ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει σ’ αυτή τη ζωή’.
  Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, κ. Βασίλης Παπακώστας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Κωνσταντίνα Πράντζου, Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και ο κ. Θεόδωρος Τσέλιος, Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών, τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Αθανάσιος Νάστας και κ. Σωτήρης Αδάμος, μέλη του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου, καθώς και πλήθος τρικαλινών.
  Ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα, με υψηλού επιπέδου εισηγήσεις, το οποίο απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων, αφού, συνδυάζοντας τον λόγο με τη μαγεία της μουσικής, κατάφερε να τους μεταδώσει λίγο από το μεγαλείο ενός ποιητή που «έγραψε τη ζωή του στο χαρτί και υπόγραψε. Μετά κοίταξε μια τη θάλασσα μια τα βουνά του κι έφυγε να πάει να βρει ένα ήσυχο μέρος να κοιμηθεί».


  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

  trikalanews

  Δείτε στιγμιότυπα από το μουσικό μέρος της εκδήλωσης



 • Οι Τρικαλινοί φιλόλογοι έμαθαν τα… πάντα για τα Νέα Προγράμματα Σπουδών!
  (φωτό - βίντεο)

  trikalaola, 28-9-2012

  Εικόνα

  «Νέα Προγράμματα Σπουδών για τα φιλολογικά μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου». Το θέμα τράβηξε σα… μαγνήτης τους επιχώριους φιλολόγους, οι οποίοι έσπευσαν να δώσουν το “παρών” στην απογευματινή ημερίδα του Τρικαλινού Συνδέσμου (Κ.Ι.Π. ΚΛΙΑΦΑ, 4 μ.μ. – 8 μ.μ.).
  Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η κα. Αλεξάνδρα Χιώτη, οργανωτική γραμματέας του Συνδέσμου – συντονίστρια της ημερίδας. Χαιρετίζοντας η πρόεδρος κα. Γεωργία Κολοβελώνη ευχαρίστησε τους επιφανείς ομιλητές, εκφράζοντας την προσδοκία «η σημερινή ημερίδα ν’ αποτελέσει ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου».
  Η κα. Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, καθηγήτρια Γλωσσολογίας Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ., επιστημονική υπεύθυνη των Προγραμμάτων Σπουδών Γυμνασίου, έκανε μια εισαγωγή στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τη Νεοελληνική Γλώσσα, τη Νεοελληνική Λογοτεχνία και την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.
  Εν συνεχεία, η κα. Ελευθερία Ζάγκα, σχολική σύμβουλος φιλολόγων Δυτικής Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το νέο ΠΣ του Γυμνασίου για τη Νεοελληνική Γλώσσα, επικεντρώνοντας τον λόγο της στο θεωρητικό πλαίσιο, μα και σε συγκεκριμένες διδακτικές εφαρμογές.
  Η έτερη ομιλήτρια κα. Βενετία Αποστολίδου, αναπλ. καθ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης Τμήματος ΠΤΔΕ Α.Π.Θ., υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας του Προγράμματος Λογοτεχνίας, έκανε μνεία στα καινοτόμα στοιχεία που εντοπίζονται στα νέα ΠΣ για την λογοτεχνία στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Κατόπιν, ανέλυσε ένα διδακτικό σενάριο για την ενότητα της Α’ Λυκείου υπό τον τίτλο "Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση"».
  Ο κ. Ασημάκης Φλιάτουρας, φιλόλογος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσίασε το νέο ΠΣ του Γυμνασίου για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.

  Δείτε στο βίντεο τι δήλωσαν στο trikalaola.gr οι κες. Γεωργία Κολοβελώνη και Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη.



 • Ημερίδα στα Τρίκαλα για τους Φιλολόγους
  trikalanews, 30-9-2012

  Μια ημερίδα με υψηλής ποιότητας εισηγήσεις από διακεκριμένους φιλολόγους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Φιλόλογοι του νομού.
  Η ημερίδα με θέμα «Νέα Προγράμματα Σπουδών για τα φιλολογικά μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου», διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Τρικάλων, στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Εταιρείας «Κλιάφα».
  Για 4 και πλέον ώρες, οι Φιλόλογοι παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και ενημερώθηκαν για τις καινοτομίες που εισάγουν τα νέα Προγράμματα Σπουδών (Π.Σ) στην διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων. Η ημερίδα αφορούσε κυρίως τα νέα Π.Σ που έχουν ήδη εξαγγελθεί για το Γυμνάσιο και εφαρμόζονται πιλοτικά, αλλά και το νέο Π.Σ. για τη Λογοτεχνία Λυκείου, καινοτομία που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την προηγούμενη χρονιά οι Φιλόλογοι που δίδασκαν στην Α’ Λυκείου.
  Η έναρξη της ημερίδας, έγινε από την Αλεξάνδρα Χιώτη, Οργανωτική Γραμματέα του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων, η οποία συντόνισε την ημερίδα.
  Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση, τόνισε μεταξύ άλλων την προσδοκία «να αποτελέσει η ημερίδα ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων και για την ανάπτυξη ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου», σημειώνοντας ότι «η παρουσία της επιστημονικής υπεύθυνης του έργου και μελών των ομάδων εργασίας αποτελεί εχέγγυο για μια πολύπλευρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση και προσέγγιση ζητημάτων που άπτονται όχι μόνο του γνωστικού αντικειμένου, αλλά και της διδακτικής μεθόδου καθώς και της παιδαγωγικής διάστασης των καινοτομιών που εισάγονται με τα νέα Π.Σ.»
  Η πρώτη ομιλήτρια, η Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Καθ. Γλωσσολογίας Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ., επιστημονική υπεύθυνη των Προγραμμάτων Σπουδών Γυμνασίου, παρουσίασε μια εισαγωγή στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών για την Νεοελληνική Γλώσσα, την Νεοελληνική Λογοτεχνία και την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.
  Στη συνέχεια, η Ελευθερία Ζάγκα, δ. φ .Σχολική σύμβουλος φιλολόγων Δυτικής Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το νέο Π.Σ του Γυμνασίου για την Νεοελληνική Γλώσσα, εστιάζοντας την προσοχή της τόσο στο θεωρητικό πλαίσιο, όσο και σε συγκεκριμένες διδακτικές εφαρμογές.
  Ακολούθως, η Βενετία Αποστολίδου Αναπλ. καθ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης Τμήματος ΠΤΔΕ Α.Π.Θ., υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας του Προγράμματος Λογοτεχνίας, μίλησε για τα καινοτόμα στοιχεία που εντοπίζονται στα νέα Π.Σ για την λογοτεχνία στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Κατόπιν, παρουσίασε ένα διδακτικό σενάριο για την ενότητα της Α' Λυκείου «Παράδοση και μοντερνισμός στη νεοελληνική ποίηση».
  Τέλος, ο Ασημάκης Φλιάτουρας Φιλόλογος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσίασε το νέο ΠΣ του Γυμνασίου για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.
  Μετά τις εισηγήσεις, το ακροατήριο, έθεσε ερωτήσεις και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

 • Βήμα διαλόγου : Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων
  ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ,εφημερίδα Η ΕΡΕΥΝΑ, 27-10-2012
  Η κα Γεωργία Κολοβελώνη μιλάει στο Θανάση Τσαγγαρά
  Η κα Γεωργία Κολοβελώνη είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων

  Είκοσι οχτώ χρόνια ενεργής παρουσίας προσμετρά ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Τρικάλων. Ο Σύνδεσμος συνεχίζει τη δυναμική παρουσία με τη διοργάνωση αρκετών αξιόλογων εκδηλώσεων που αγκαλιάζονται από τους φιλολόγους, αλλά και την τοπική κοινωνία.
  Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Τρικάλων ιδρύθηκε το 1984. Στόχοι του είναι η προαγωγή και η ανάπτυξη των φιλολογικών επιστημών, η επιστημονική και εκπαιδευτική έρευνα, η συμβολή στη βελτίωση της Παιδείας του Ελληνικού λαού, η υποβολή προτάσεων στους αρμόδιους κρατικούς και τοπικούς φορείς για την αντιμετώπιση φιλολογικών θεμάτων, καθώς και την αποδοτικότερη οργάνωση των εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτειακών θεσμών, η καλλιέργεια της πολιτιστικής ζωής του τόπου, η συλλογή, καταγραφή, κατάταξη και έκδοση Μνημείων του λόγου και παραδοσιακών πράξεων κι ενεργειών, εθιμικής ζωής, της περιοχής, η συνοπτική έκδοση τοπικής Ιστορίας και η συνεργασία με τους αρμόδιους διοικητικούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής για την καταγραφή, αξιολόγηση, βελτίωση και διαφύλαξη των τοπικών Μνημείων Τέχνης της πολιτιστικής μας ζωής και κληρονομιάς.
  Η πρόεδρος του Συνδέσμου κα Γεωργία Κολοβελώνη αναφερόμενη στις δραστηριότητες, τις χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικές που συναντούν απήχηση.
  «Στόχος του Συνδέσμου είναι να αποτελέσει ένα βήμα προβληματισμού και διαλόγου, διοργανώνοντας επιμορφωτικές ημερίδες που άπτονται φιλολογικών ζητημάτων, όπως η διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων με βάση τα νέα προγράμματα Σπουδών ή με τη χρήση νέων τεχνολογιών, καθώς και εκδηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος, αφιερώματα σε λογοτέχνες, θεατρικά δρώμενα, βραδιές ποίησης», σημείωσε η κα Κολοβελώνη.
  Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση των φιλολόγων είναι ενθαρρυντική με τη διοίκηση του Συνδέσμου να ευελπιστεί ότι θα συνεχίσουν να πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις.
  «Σε εποχές που δεν ευνοούν τη συλλογικότητα είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η αίσθηση του «συνανήκειν» και της κοινής προσπάθειας», κατέληξε η πρόεδρος του Συνδέσμου.

 • Επί τάπητος οι νέες τεχνολογίες

  Ημερίδα με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων
  ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ, εφ. Έρευνα, 28/6/2012

  Η πρόεδρος του Συνδέσμου κα Γεωργία Κολοβελώνη, αναφέρθηκε στη σημασία της ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και προβληματισμών που προκύπτουν κατά την καθημερινή διδακτική πράξη.
  «Προτάσεις διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών και καινοτόμες δράσεις εκπαιδευτικών» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε χθες το πρωί ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων και οι Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων, με την αρωγή και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  Η εκδήλωση διεξήχθη στην αίθουσα Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρίας Κλιάφα παρουσία καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τις σχολικές συμβούλους φιλολόγων κα. Ευαγγελή Κοτρώτσιου και κα. Ιουλία Κανδήλα, καθώς και από φιλόλογους διαφόρων σχολείων του νομού Τρικάλων.
  Συγκεκριμένα παρουσίασαν προτάσεις διδασκαλίας με χρήση Νέων Τεχνολογιών οι κ.κ. Γεωργία Κολοβελώνη (Μουσικό Σχολείο Τρικάλων), Αργύρης Νίκας (ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας), Αμαλία Ηλιάδη (3ο Γυμνάσιο Τρικάλων), Μαρία Φωτιάδου (1ο Γυμνάσιο Πύλης).
  Μια καινοτόμο δράση, που αφορούσε τη διοργάνωση Σχολικών Ρητορικών Αγώνων, η οποία για πρώτη φορά έλαβε χώρα στον νομό Τρικάλων, στα πρότυπα των αγώνων επιχειρηματολογίας που διοργανώνονται σε σχολεία της Ελλάδας, αλλά κυρίως του εξωτερικού, παρουσίασε η κ. Ναυσικά Μουλά (1ο Ενιαίο Λύκειο Τρικάλων).
  Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της ημερίδας, η πρόεδρος του Συνδέσμου κα Γεωργία Κολοβελώνη, αφού ευχαρίστησε τους φιλολόγους για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του Συνδέσμου, τόνισε τη σημασία της ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και προβληματισμών που προκύπτουν κατά την καθημερινή διδακτική πράξη.
  Αναφορικά με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν αποτελούν πανάκεια, αλλά πρέπει να αξιοποιούνται με σαφή παιδαγωγικό σχεδιασμό ως περιβάλλοντα εργασίας, έτσι ώστε να συμβάλλουν στην κατάκτηση της γνώσης μέσα σε ένα πλαίσιο διερευνητικής και εποικοδομητικής μάθησης και παράλληλα να συντελούν στη δημιουργία εγγράμματων ταυτοτήτων που θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της πολύπλοκης και διαρκώς μεταβαλλόμενης σύγχρονης εποχής».
  Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος, κατά τον οποίο αναπτύχθηκε ένας ευρύτερος προβληματισμός αναφορικά με τα παιδαγωγικά οφέλη της χρήσης των Νέων Τεχνολογιών, καθώς και με τις δυσκολίες που ανακύπτουν κατά την εφαρμογή καινοτόμων προτάσεων διδασκαλίας, ειδικά σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπως το Ελληνικό, που σε πολλές περιπτώσεις στερείται αναγκαίων υποδομών.

  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

  Εικόνα
  Εικόνα
  Εικόνα
  Εικόνα
  Εικόνα
  Εικόνα
  Εικόνα


 • Όταν ο Οδυσσέας Ελύτης γίνεται (πολιτικά) επίκαιρος…
  Εικόνα
  Εικόνα


  Εικόνα Εικόνα

  Μπορεί η χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων, στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρείας Κλιάφα, να είχε προγραμματιστεί πριν από τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου, εντούτοις όμως συνέπεσε -άρα, κατέστη… ανέλπιστα επίκαιρη- με την έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου εν όψει της κάλπης της 17ης Ιουνίου 2012.
  Θέμα της, «“Ο ύπνος των Γενναίων” του Οδυσσέα Ελύτη: Το πολιτικό εκτόπισμα του ποιητικού οράματος» και εισηγητής ο κ. Θωμάς Μπεχλιβάνης...

 • «Ο ύπνος των Γενναίων»
  Εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Τρικάλων
  Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ, εφ. Έρευνα, 18/5/2012
  Αναφορά στο πολυσχιδές έργο του ποιητή που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νεοελληνική λογοτεχνία
  Μια ακόμη σημαντική διοργάνωση προσμετρά στο ενεργητικό του ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων. Στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού της Εταιρείας Κλιάφα, ο τοπικός Σύνδεσμος διοργάνωσε φιλολογική εκδήλωση με θέμα «Ο ύπνος των Γενναίων» του Οδυσσέα Ελύτη: Το πολιτικό εκτόπισμα του ποιητικού οράματος».
  Η εκδήλωση διεξήχθη σε συνεργασία με τις σχολικές συμβούλους Φιλολόγων, κα Ευαγγελή Κοτρώτσιου και κα Ιουλία Κανδήλα, και την Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.). Εισηγητής ήταν ο κ. Θωμάς Μπεχλιβάνης, διδάκτωρ Φιλολογίας - σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων - προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
  Η έναρξη έγινε από την πρόεδρο του Συνδέσμου κα Γεωργία Κολοβελώνη, η οποία, στον σύντομο χαιρετισμό, αφού τόνισε ότι «πρόκειται για έναν ποιητή, το πολυσχιδές έργο του οποίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νεοελληνική λογοτεχνία», ευχήθηκε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του ποιητή, «να ανακαλύψουμε σήμερα τις μυστικές σχέσεις των εννοιών και να τις περπατήσουμε σε βάθος, ώστε να βγούμε σε ένα άλλο είδους ξέφωτο που είναι η Ποίηση».
  Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό η σχολική σύμβουλος κα Κοτρώτσιου και η κα Κανδήλα, με τη διπλή ιδιότητα της Σχολικής Συμβούλου και της προέδρου της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.
  Ο εισηγητής κ. Θωμάς Μπεχλιβάνης, αναπτύσσοντας το ενδιαφέρον και εξαιρετικά επίκαιρο θέμα του, επεσήμανε ότι «αν η ιστορική εξέλιξη υπακούει στη λογική της δύναμης και των σκοπιμοτήτων που υπηρετεί, η ποίηση βρίσκεται στον αντίποδά της. Υπερασπίζεται τις πηγαίες εκφράσεις της ζωής, τον πλούτο που αυτές προσφέρουν στον ψυχικό και πνευματικό κόσμο του ανθρώπου».
  Παράλληλα σημείωσε ότι «η απεξάρτηση του ανθρώπου από τους μηχανισμούς της εξουσίας, η σύνδεσή του με την αλήθεια της φύσης, η ανιδιοτέλεια, ο αγώνας για τη δικαιοσύνη και η απαλλαγή του από την αλλοτριωτική διάβρωση του πλούτου, αποτελούν βασικές όψεις της πολιτικής σκέψης του Ελύτη, ενταγμένες μέσα στο ποιητικό του σύμπαν».

 • «Ο ύπνος των Γενναίων» στα Τρίκαλα
  Στην αίθουσα του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα» στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε απόψε Φιλολογική εκδήλωση με θέμα, «Ο ύπνος των Γενναίων» του Οδυσσέα Ελύτη-Το πολιτικό εκτόπισμα του ποιητικού οράματος».
  Την εκδήλωση, συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων Ν. Τρικάλων και η Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.).
  Εισηγητής ήταν ο Θωμάς Μπεχλιβάνης, Διδάκτωρ Φιλολογίας - Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων - Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
  Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη, η οποία, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, αφού τόνισε ότι «πρόκειται για έναν ποιητή, το πολυσχιδές έργο του οποίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νεοελληνική λογοτεχνία», ευχήθηκε, χρησιμοποιώντας τα λόγια του ποιητή, «να ανακαλύψουμε σήμερα τις μυστικές σχέσεις των εννοιών και να τις περπατήσουμε σε βάθος, ώστε να βγούμε σε ένα άλλο είδους ξέφωτο που είναι η Ποίηση»...

 • Ημερίδα αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη
  από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Τρικάλων
  , www.trikalaola.gr, 25/3/2012 (*, *)
  Εικόνα


  Εικόνα

  Με μεγάλη επιτυχία, παρουσία αρκετών φιλολόγων, αλλά και του ευρύτερου κοινού της πόλης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 ημερίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων, αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
  Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη επισημαίνοντας τη διαχρονική αξία του έργου του σκιαθίτη πεζογράφου, υπενθύμισε τη ρήση του Οδυσσέα Ελύτη ότι " η μεγάλη τέχνη βρίσκεται οπουδήποτε ο άνθρωπος κατορθώνει ν' αναγνωρίζει τον εαυτό του και να τον εκφράζει με πληρότητα μες στο ελάχιστο", τονίζοντας ότι η μαγεία του Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο ότι, κατά τον Ελύτη, «δε ζητά να τεντώσει τα νεύρα μας, να σείσει πύργους και να επικαλεστεί τέρατα. Οι νύχτες του, ελαφρές σαν το γιασεμί, ακόμη κι όταν περιέχουν τρικυμίες, πέφτουν επάνω στην ψυχή μας σαν μεγάλες πεταλούδες που αλλάζουν ολοένα θέση, αφήνοντας μια στιγμή να δούμε στα διάκενα τη χρυσή παραλία όπου θα μπορούσαμε να ‘χαμε περπατήσει χωρίς βάρος, χωρίς αμαρτία. Είναι εκεί που βρίσκεται το μεγάλο μυστικό, αυτό το “θα μπορούσαμε” είναι ο οίακας που δε γίνεται να γυρίσει, μόνο μας αφήνει με το χέρι μετέωρο ανάμεσα πίκρα και γοητεία, προσδοκώμενο και άφταστο». “Σα να ‘χανε ποτέ τελειωμό τα πάθια και οι καημοί του κόσμου”…
  Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χρήστος Βοζίκης αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του συγγραφέα, παρουσιάζοντας ευσύνοπτα αλλά με πληρότητα σημαντικές πτυχές του έργου του και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποιητικής γραφής του.
  Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Αναστάσιου Στέφου, δ.φ., Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, με θέμα «Η διδασκαλία του Παπαδιαμάντη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».
  Στη συνέχεια, πήρε το λόγο η κ. Γεωργία Χαριτίδου, δ.φ., Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, η οποία μίλησε για τις «Γυναικείες μορφές στα Αθηναϊκά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»
  Η τρίτη εισηγήτρια, κ. Μαίρη Μαργαρώνη, Φιλόλογος-Κοινωνική Ανθρωπολόγος- Υποψ. Διδ. Κοινωνικής Ιστορίας, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Ερευνών για τον Αντισημιτισμό στο Βερολίνο, ανέπτυξε το θέμα «Η ‘συκοφαντία του αίματος’ στην Κέρκυρα του 1891 και η λογοτεχνική της επεξεργασία από τον Παπαδιαμάντη στο διήγημα ‘Ο αντίκτυπος του νου’».
  Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση έδωσε η ηθοποιός Αντονέλλα Χήρα, η οποία διάβασε με αισθαντικό τρόπο, αποδίδοντας με ενάργεια την ποιητική γλώσσα του Παπαδιαμάντη, ένα από τα ωραιότερα διηγήματα που διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το «Μοιρολόγι της φώκιας».
  Όπως επισημάνθηκε από το κοινό, το οποίο παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον την ημερίδα, η ποιότητα των εισηγήσεων ήταν πολύ υψηλή, αφού οι ομιλητές ανέπτυξαν με πληρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση τα θέματά τους. Με το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία ετέθησαν από το κοινό ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

 • Αισθαντικές αναγνώσεις ποιημάτων στη Βραδιά Ποίησης

  Εικόνα Εικόνα

  Ανταποκρίθηκαν θερμά στην πρόσκληση του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων πολλοί τρικαλινοί, οι οποίοι παρευρέθησαν στη βραδιά ποίησης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος στις 21-3-2012, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Κηρήθρες»...
  Στον φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου οι παρευρισκόμενοι διάβασαν το αγαπημένο τους ποίημα και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ενδιαφέρουσες ποιητικές φωνές και αισθαντικές αναγνώσεις ποιημάτων. Τη βραδιά συντόνισαν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωργία Κολοβελώνη και ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Βοζίκης. Η πρόεδρος του Συνδέσμου, μνημονεύοντας τα λόγια τού σημαντικού συμπολίτη ποιητή Ηλία Κεφάλα, ανέφερε ότι «αν ποίηση, συνεχίζει να είναι στη χώρα μας και σήμερα μία απόμερη, απόκρυφη και, σχεδόν, αποκλεισμένη πραγματικότητα, με την έννοια ότι δεν εκδηλώνεται ένα αναφανδόν σημαντικό ενδιαφέρον τού κοινού γι' αυτήν, ωστόσο σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί μια αναγκαιότητα παραμυθίας, ένα παιχνίδι αναγνώσεων, μια συνεχή αναζήτηση τρόπων της γλώσσας και του βλέμματος».
  Ακούστηκαν ποιήματα πολλών ποιητών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Άγγελος Σικελιανός, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, η Κική Δημουλά, ο Ηλίας Κεφάλας, ο Γιάννης Πατίλης.
  Ιδιαίτερη νότα στη βραδιά έδωσε η παρουσία αρκετών μαθητών του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, οι οποίοι διάβασαν αγαπημένα τους ποιήματα και απέδειξαν στην πράξη ότι η ποίηση μπορεί να αφορά και να ενδιαφέρει τους νέους, αφού είναι αυτοί που με περισσή ευαισθησία αφουγκράζονται τους πλέον ανεπαίσθητους ήχους, πίσω από την επιφάνεια των πραγμάτων.

  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

  Εικόνα

 • «Δεν υπάρχει Τέχνη χωρίς ποίηση», εφ. Έρευνα, 22/3/2012
  Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης διοργάνωσε ο Σύλλογος Φιλολόγων Τρικάλων
  Ποίηση μελοποιημένη ή μη είναι ικανή να εγείρει τις αισθήσεις. Να αποτυπώσει συναισθήματα, να περιγράψει καταστάσεις, να κεντρίσει τα βλέμματα, να ξυπνήσει ευαισθησίες.
  Πόσες φορές διαβάζοντας ή ακόμη και απαγγέλοντας ένα ποίημα δεν έχουμε δακρύσει, δεν ξύπνησαν μέσα μας προσωπικά βιώματα, δεν αποτέλεσε την αφορμή για να ξυπνήσουν μέσα μας θύμησες του παρελθόντος;
  Για πολλούς ίσως αρκετές, αφού τα ποιήματα στις περισσότερες των περιπτώσεων ξυπνούν ευαισθησίες και αγγίζουν τις καρδιές των ανθρώπων.
  Στην Ελλάδα από την αρχαιότητα η Τέχνη ήταν συνυφασμένη με την παιδεία. Η ποίηση ευδοκίμησε ως η κορυφαία των Τεχνών. Ποιητές πολλοί και μεγάλοι κατέγραψαν το πάθος της ενεργού ζωής μέσα από τη θύελλα και τη γαλήνη των προσωπικών τους στιγμών ή μέσα από τα ιστορικά κοινωνικά ή πολιτικά γεγονότα, κρατώντας εύστοχα την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό, το προσωπικό και το κοινωνικό.
  Από τον πλούτο που μας κομίζει η ελληνική ποίηση είναι ολοφάνερη η αξία της ως φορέας πολιτισμού και κατά συνέπεια ως πρόταση πολιτισμού για το σήμερα και όχι μόνο.
  Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιόρτασαν χθες ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Τρικάλων, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Κηρήθρες».
  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, διοργανώνει μια βραδιά ποίησης, η οποία απευθυνόταν όχι μόνο στους φιλολόγους, αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό της πόλης.
  Κατά την εκδήλωση οι συμμετέχοντες απήγγειλαν ποιήματα γνωστών ποιητών, ενώ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την Τέχνη που συγκινεί και σαγηνεύει τις αισθήσεις.
  Προλογίζοντας την εκδήλωση η πρόεδρος του Συνδέσμου κα Γεωργία Κολοβελώνη, ανέφερε μεταξύ άλλων τα λόγια του σημαντικού συμπολίτη ποιητή Ηλία Κεφάλα.
  «Αν η ποίηση συνεχίζει να είναι στη χώρα μας και σήμερα μία απόμερη, απόκρυφη και, σχεδόν, αποκλεισμένη πραγματικότητα, με την έννοια ότι δεν εκδηλώνεται ένα αναφανδόν σημαντικό ενδιαφέρον τού κοινού γι’ αυτήν, ωστόσο είναι βέβαιο ότι αποτελεί, σήμερα περισσότερο από ποτέ, μια αναγκαιότητα παραμυθίας, ένα παιχνίδι αναγνώσεων, μια συνεχής αναζήτηση τρόπων της γλώσσας και του βλέμματος».

 • Ενδιαφέρουσα ημερίδα απόψε για τους φιλόλογους Τρικάλων και Καρδίτσας, www.trikalaola.gr, 16/3/2012
  Ημερίδα για τη Νεοελληνική γλώσσα της Α’ Λυκείου, πραγματοποιήθηκε απόψε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού "Κλιάφα" στα Τρίκαλα.
  Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και... διάρκεια πάνω από 2 ώρες. Στην ημερίδα έγινε η παρουσίαση του προγράμματος σπουδών για το μάθημα και πως αυτό θα είναι υλοποιήσιμο στα σχολεία με τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.
  Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Τρικάλων κα Ιουλία Κανδήλα σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Ν. Καρδίτσας κ. Θωμά Μπεχλιβάνη και τους Συνδέσμους Φιλολόγων των Ν. Τρικάλων και Καρδίτσας, οργάνωσαν την ημερίδα.
  Εισηγητής ήταν ο κ. Κώστας Ντίνας, καθηγητής Γλωσσολογίας –Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της επιτροπής σύνταξης του νέου προγράμματος σπουδών.
  Δείτε το σχετικό βιντεάκι με την δήλωση μέλους του Δ.Σ. του συνδέσμου φιλολόγων Τρικάλων και τις σχετικές φωτογραφίες από την εκδήλωση.

  Εικόνα
  Εικόνα
  Εικόνα

 • Κοπή πίτας του Συνδέσμου Φιλολόγων Τρικάλων, www.trikalanews.gr, 16/1/2012

  Εικόνα
  Εικόνα
  Εικόνα
  Εικόνα


 • Οι φιλόλογοι έκοψαν την πίτα τους
  Θανάσης Τσαγγαράς, εφ. Έρευνα, 17/1/2012

  Αφήσαν τις σχολικές αίθουσες, τα μαθήματα και είπαν να συγκεντρωθούν με σκοπό να χαλαρώσουν από το καθημερινό πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα να ανταλλάξουν ευχές με αφορμή την έλευση του νέου χρόνου.
  Ο λόγος για τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων νομού Τρικάλων που συναντήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στη «Σουίτα», για να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους.
  Η πρόεδρος του Συνδέσμου κα. Γεωργία Κολοβελώνη, εκφράζοντας τις ευχές του δ.σ., τόνισε ότι «σε μια εποχή που δεν ευνοεί, δυστυχώς, τη συλλογικότητα, αλλά προκρίνει τον ατομικισμό και την εσωστρέφεια, ο Σύνδεσμος έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο, στο οποίο χρειάζεται αρωγούς όλους τους φιλολόγους», τους οποίους κάλεσε να πλαισιώσουν τις προσπάθειες του Συνδέσμου, συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις και καταθέτοντας προβληματισμούς και προτάσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα βήμα γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου.
  Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χρήστος Βοζίκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την παρουσία τους και τους κάλεσε να συνδράμουν στην προσπάθεια του Συνδέσμου.
  Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν οι: Παναγιώτης Μαγκλάρας (πιάνο), Σωτήρης Μπαλλάς (κιθάρα – τραγούδι), Χρήστος Βοζίκης (μπουζούκι – τραγούδι), Θωμάς Ρίζος (κιθάρα – τραγούδι), Λιάνα Μήνια (τραγούδι), Παναγιώτης Μπερλής (πιάνο – τραγούδι).
  Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο κ. Θεόδωρος Νημάς, τέως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων νομού Τρικάλων, μέλη του δ.σ. του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου κ. Παπακώστας Βασίλειος, ο διευθυντής του 8ου Λυκείου κ. Κολοβός Νικόλαος, ο διευθυντής του 1ου γυμνασίου Πύλης κ. Πανάγος Βασίλειος και ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας κ. Νίκας Αργύρης.
  Παρευρέθησαν επίσης τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου κα. Παπαβασιλείου Άννα, κ. Χιώτη Αλεξάνδρα, κ. Τριάντης Χριστόφορος, κα. Μπακατσή Γεωργία, κα. Παπαχρήστου Λιάνα.
  Η τυχερή της βραδιάς που κέρδισε το φλουρί ήταν η κα. Ζιώγα Ελένη.



  • Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων
 • http://www.trikalanews.gr

  Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, μετά τις αρχαιρεσίες της 4ης Δεκεμβρίου 2011, εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σήμερα σε Σώμα με την εξής σύνθεση:

  Πρόεδρος: Γεωργία Κολοβελώνη
  Αντιπρόεδρος: Χρήστος Βοζίκης
  Γενική Γραμματέας: Άννα Παπαβασιλείου
  Οργανωτική Γραμματέας: Αλεξάνδρα Χιώτη
  Ειδικός Γραμματέας: Χριστόφορος Τριάντης
  Ταμίας: Γεωργία Μπακατσή
  Έφορος Βιβλιοθήκης: Λιάνα Παπαχρήστου


  Αναπληρωματικά μέλη
  Αργύρης Νίκας
  Αντιγόνη Γιώτα
  Γιάννης Παππάς

  Σκοπός του Συνδέσμου είναι η κατά το δυνατόν παρέμβασή του σε ζητήματα που άπτονται της φιλολογίας και του διδακτικού έργου των φιλολόγων, αλλά και η εν γένει παρέμβασή του στα πολιτιστικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, θα ήταν επιθυμητή η ενεργή συμμετοχή και η δραστηριοποίηση όλων των φιλολόγων μέσω του Συνδέσμου.
  Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.filologoi.gr λειτουργεί το επίσημο Forum του Συνδέσμου, μέσω του οποίου μπορούν να συμμετέχουν καταθέτοντας τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα βήμα γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου για θέματα φιλολογικά ή γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, οι φιλόλογοι μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην διεύθυνση filologoi.trikala@gmail.com


  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)
  «Me retinent vinctum formosae vincla puellae...»
  SpyridonV
  Μέλος
   
  Δημοσιεύσεις: 266
  Εγγραφή: 29 Νοέμ 2009, 14:48
  Επώνυμο: Βλιώρας
  Όνομα: Σπυρίδων
  Σχολείο: 2ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας
  Ιστοσελίδα: www.vlioras.gr

  ΔΙΕΤΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

  Δημοσίευσηαπό Administrator » 26 Δεκ 2015, 19:32

  [*]Ημερίδα Συνδέσμου Φιλολόγων των Τρικάλων, www.trikalanews.gr, 21/6/2011
  Για μία ακόμη φορά οι φιλόλογοι των Γυμνασίων – Λυκείων του νομού μας συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις για έναν εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
  Το ραντεβού δόθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού «Κλιάφα» όπου πραγματοποιήθηκε ημερίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης, με θέμα «Διδακτικές προσεγγίσεις φιλολογικών μαθημάτων με τη χρήση νέων τεχνολογιών».
  Την ημερίδα άνοιξε το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων κ. Αθηνά Παπαδημητρίου ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Θεόδωρος Τσέλιος ο οποίος τόνισε τη χρησιμότητα τέτοιων εκδηλώσεων καθώς και των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ευθύμιος Κουφογιάννης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Το σχολείο λειτουργεί ως ο κύριος δρόμος για την παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων, που πολλές φορές ωστόσο παραμένουν εγκλωβισμένες σε παραδοσιακά πρότυπα, τα οποία είναι αποκομμένα από τις εμπειρίες που συναντάμε στην καθημερινή ζωή. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή τονίζεται η ανάγκη για ανταπόκριση και προσαρμογή του σχολείου σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών μπορούν να συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια για μαθησιακούς και κοινωνικούς λόγους. Όμως, ο εκπαιδευτικός χρειάζεται να εκπαιδευθεί σ’ αυτές και να διαθέτει το μεράκι να ανανεώνει τις γνώσεις του. Η εμπειρία έδειξε ότι σε άλλες χώρες οι ΤΠΕ πέτυχαν και σε άλλες όχι. Γι’ αυτό όλα εξαρτώνται από το τι θα πράξει ο εκπαιδευτικός».
  Οι εισηγητές της ημερίδας και τα θέματα που ανέπτυξαν ήταν:
  Ηλιάδη Αμαλία (Υπεύθυνη Σχολ. Βιβλιοθήκης 2ου ΕΠΑΛ): «Παλιό κρασί σε νέους ασκούς: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία (από το πρωτότυπο) και νέες τεχνολογίες – μια διαθεματική πολυτροπική προσέγγιση με τη μέθοδο Project».
  Νίκας Αργύρης (1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ): Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Γυμνασίου - Λυκείου «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13».
  Κολοβελώνη Γεωργία, γραμματέας Συνδέσμου Φιλολόγων (Μουσικό Σχολείο): Λογοτεχνία Γ’ Γυμνασίου «Γνωριμία με τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Μια διδακτική προσέγγιση με ΤΠΕ».
  Φωτιάδου Μαρία (9ο Γυμνάσιο Τρικάλων): Λογοτεχνία Γ’ Γυμνασίου «Λήθη» του Λορέτζου Μαβίλη».
  Κουφογιάννης Ευθύμιος, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων (Μουσικό Σχολείο): Έκφραση – Έκθεση Β’ Λυκείου «Βιογραφικά Είδη».
  Γραμμένου Ευαγγελία (Λύκειο Φαρκαδόνας): Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου «Μελαγχολία Ιάσωνος Κλεάνδρου»
  Βλιώρας Σπυρίδων, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων (Λύκειο Καλαμπάκας): «Tablet, P.C. και εκπαίδευση: Το ipad στην εκπαιδευτική διαδικασία».
  Στην ημερίδα παραβρέθηκαν, επίσης, ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της β/θμιας εκπ/σης Τρικάλων κ. Πέτρος Τζίμας, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου κ. Βασίλης Παπακώστας, ο πρώην σχολικός σύμβουλος φιλολόγων κ. Κων/νος Παυλάκος και περίπου 150 φιλόλογοι εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων και των Λυκείων του νομού.
  Τέλος, την εκδήλωση υποστήριξαν και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ.κ. Αγγελική Αναγνώστου, Αθηνά Κανάτα και Ειρήνη Μιχαήλ.

  Εικόνα


  [*]Ευαγγελία Κάκια, “Λογοτεχνία για τους νέους, λογοτεχνία της αμφισβήτησης”, εφ. Πρωινός Λόγος, 28/3/2011
  Η λογοτεχνία για τους νέους, η λογοτεχνία της αμφισβήτησης και η σημασία της, κυρίως σε περιόδους αναζήτησης και εξερεύνησης βρέθηκε, χθες το απόγευμα στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων του Νομού Τρικάλων. Η ημερίδα έλαβε χώρα στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού "Κλιάφα", με κεντρικούς ομιλητές τον συγγραφέα, κ. Μάνο Κοντολέων, τη φιλόλογος – υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης του 2ου ΕΠΑΛ Τρικάλων, κα. Αμαλία Ηλιάδη και την φιλόλογο του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων, κα. Αθηνά Κανάτα. Το παρόν έδωσαν τοπικοί και πολιτικοί φορείς, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μαθητές και γονείς τους αλλά και φίλοι της λογοτεχνίας. Την δική του θέση και άποψη για την λογοτεχνία κατέθεσε ο γνωστός συγγραφέας κ. Μάνος Κοντολέων, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων, ότι «η λογοτεχνία για παιδιά βοηθά το παιδί αναγνώστη να βρει τον εαυτό του απέναντι στους άλλους, αντίθετα η λογοτεχνία για εφήβους βοηθά τον έφηβο αναγνώστη να τοποθετήσει τον εαυτό του απέναντι στους άλλους». Ο κ. Κοντολέων γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει σημαντική παρουσία τόσο στο χώρο της λογοτεχνίας για ενήλικες αναγνώστες, όσο και στη λογοτεχνία που αφορά τα παιδιά, αλλά και τους νέους. Παράλληλα γράφει κριτικά σημειώματα σε εφημερίδες (Αυγή, Καθημερινή κ.α) και σε περιοδικά (Διαβάζω, Πόρφυρας, Τραμ κ.α) Έχει γράψει επίσης σενάρια τηλεοπτικών προγραμμάτων για παιδιά, ενώ υπήρξε και συνεργάτης του Γ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Με τη λογοτεχνία ασχολείται από τα παιδικά του χρόνια, δημοσιεύοντας μικρά κείμενα στο περιοδικό "Διάπλασις των Παίδων". Η πρώτη του -επίσημη- παρουσία στα ελληνικά Γράμματα γίνεται το 1969 με τη δημοσίευση διηγήματος του σε ανθολογία νέων συγγραφέων που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κάλβος. Και το 1979 κυκλοφορούν τα πρώτα του βιβλία. Υπήρξε κατά διαστήματα μέλος των Δ. Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Είναι αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Unicef.


  [*]Κάρια Μιρήνη, Ζητούμενο στα Τρίκαλα η προσέγγιση των μαθητών στην Λογοτεχνία, www.trikalanews.gr
  «Δυστυχώς, τα παιδιά, οι μαθητές μας, έχουν ένα βαρύ φορτίο και τα έχουμε επικεντρώσει την προσοχή τους στο πως, θα εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο. Δεν τα δίνουμε ούτε στο σχολείο, ούτε στο σπίτι τα ερεθίσματα να στραφούν σε βιβλία λογοτεχνίας, όχι για να γίνουν συγγραφείς αλλά για να αποκτήσουν καλύτερη μόρφωση», ανέφερε στο trikalanews.gr, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων Ευθύμιος Κουφογιάννης και πρόσθεσε πως «αυτός είναι ο στόχος της Ημερίδας, στην οποία καλέσαμε Εκπαιδευτικούς της Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης, τους μαθητές και τους γονείς τους αλλά και τους φίλους της λογοτεχνίας. Το πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά, την δυνατότητα, να ανακαλύψουν και την Λογοτεχνία». (...)


  [*]http://www.trikala.net
  Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Τρικάλων προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, τους μαθητές και τους γονείς τους αλλά και τους φίλους της λογοτεχνίας να παρακολουθήσουν την ημερίδα που διοργανώνει με θέμα: «Λογοτεχνία για νέους, λογοτεχνία αμφισβήτησης».


  [*]Με μουσική, στόχους και αισιοδοξία ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων, www.trikalanews.gr, 30/1/2011
  Με τη διοργάνωση μουσικής βραδιάς έκοψε την ετήσια πίτα του ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Τρικάλων το Σάββατο το βράδυ στη «Σουίτα».
  Τους Φιλόλογους εκπαιδευτικούς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευθύμιος Κουφογιάννης ο οποίος ξεκινώντας τη σύντομη ομιλία του ανέφερε ότι «Το εκπαιδευτικό σύστημα όμως εδώ και πολλά χρόνια περνάει μια βαθύτατη κρίση η οποία εντείνεται στις μέρες μας λόγω και της οικονομικής κρίσης. Η σημερινή κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πνευματική και οφείλεται στο έλλειμμα παιδείας που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. Κι εξαιτίας αυτού του ελλείμματος υπάρχει και η αμφισβήτηση του έργου του εκπαιδευτικού.
  Ο εκπαιδευτικός πρέπει να βρει τα ψυχικά αποθέματα να ξεπεράσει τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μέσα σ’ ένα εκπαιδευτικό σύστημα γεμάτο αρρυθμίες και εν μέσω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
  Αλλά και η πολιτεία και η κοινωνία πρέπει να σταθούν αρωγοί του εκπαιδευτικού. Στο σύνθημα του Υπουργείου Παιδείας «πρώτα ο μαθητής» θα πρέπει να προστεθεί και η φράση «και η αξιοπρέπεια του εκπαιδευτικού» σε όλα τα επίπεδα. Γιατί χωρίς επαρκώς καταρτισμένο και ακαδημαϊκά και οικονομικά ανεξάρτητο δάσκαλο καμία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να πετύχει».
  Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η αντιδήμαρχος Τρικκαίων Βάσω Κάκλα η οποία εκδήλωσε την πρόθεσή της να στηρίξει τα σχολεία των Τρικάλων όπως και κάθε προσπάθεια του Συνδέσμου Φιλολόγων.
  Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των Παναγιώτη Μαγκλάρα, Χρήστου Βοζίκη, Λιάνας Μήνια και Θωμά Ρίζου.
  Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης Πέτρος Τζήμας, ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αρ. Μυλωνάς τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ.κ. Αγγ. Αναγνώστου, Αθηνά Κανάτα, Γεωργ. Κολοβελώνη, και Αθηνά Παπαδημητρίου.
  Ο τυχερός της βραδιάς που κέρδισε το φλουρί ήταν ο Πέτρος Τζήμας.
  Εικόνα
  Εικόνα
  Εικόνα
  Εικόνα

  • Διοργάνωση ημερίδας από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Τρικάλων, Trikki.gr, 29/11/2010
   Διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων στα Τρίκαλα με υπολογιστές
   Δημοσιεύτηκε: Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010, 18:31 από Trikala News
   Μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι φιλόλογοι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την ημερίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων στα εργαστήρια πληροφορικής του 7ου Γενικού Λυκείου, χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί.

   Εισηγητές ήταν η κ. Άννα Μπουκουβάλα, φιλόλογος του Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Ιωαννίνων, επιμορφώτρια Β’ Επιπέδου, και ο κ. Γεώργιος Πλεύρης, φιλόλογος, διευθυντής του Γυμνασίου Οινόης Καστοριάς, επιμορφωτής Β’ Επιπέδου οι οποίοι ανέπτυξαν το θέμα «Φιλολογικό Εργαστήριο: «Διδάσκοντας ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία με ανοιχτά διερευνητικά περιβάλλοντα και διαδικτυακές εφαρμογές».

   Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ευθύμιος Κουφογιάννης, «στόχος της ημερίδας ήταν να επανασχεδιαστεί η διδακτική πράξη εισάγοντας τις νέες τεχνολογίες. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση νέων μεθοδολογιών στη διδασκαλία και μάθηση των φιλολογικών μαθημάτων. Με τις ΤΠΕ προσφέρεται στους μαθητές η ευκαιρία να μην είναι παθητικοί δέκτες, αλλά ενεργοί συµµέτοχοι στην απόκτηση γνώσης. Γι’ αυτό το λόγο ο Σύνδεσμος Φιλολόγων κάλεσε δύο εξαίρετους, μάχιμους εκπαιδευτικούς που έχουν κάνει σπουδαίο έργο στις ΤΠΕ, για να μυήσουν τους τρικαλινούς φιλολόγους στις νέες τεχνολογίες. Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα οι αιτήσεις συμμετοχής να ξεπεράσουν κατά πολύ τον προβλεπόμενο αριθμό που μπορεί να φιλοξενήσουν τα εργαστήρια Πληροφορικής του 7ου Λυκείου Τρικάλων. Έτσι το Δ.Σ. του Συνδέσμου αποφάσισε με τη συναίνεση των εισηγητών να επαναλάβει την ημερίδα το πρωί του Σαββάτου για να την παρακολουθήσουν όσοι φιλόλογοι εκπαιδευτικοί δεν κληρώθηκαν την Παρασκευή».

   Οι συμμετέχοντες φιλόλογοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν θεωρητικά και να ασκηθούν πρακτικά στο εργαστήριο στη χρήση: ηλεκτρονικών λεξικών και σωμάτων κειμένων αναπαραστατικών και συνεργατικών εργαλείων μάθησης εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης και στη δημιουργία ιστολογίου.

   Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, οι κ.κ. Αγγ. Αναγνώστου, Σπ. Βλιώρας, Αθ. Κανάτα, Γεωργ. Κολοβελώνη, Ειρ. Μιχαήλ και Αθ. Παπαδημητρίου.

  • Διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων στα Τρίκαλα με υπολογιστές, Trikalanews, 11/12/2010
   Εικόνα


  • Η Συμβολή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Εφημερίδα Πρωινός Λόγος, 17/10/2010
   Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Τρικάλων διοργάνωσαν χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του συμπολίτη μας κ. Γεωργίου Βασιλείου, υποστρατήγου ε.α., «Η Συμβολή της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» (έκδοση Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού).
   Εικόνα


  • Ιστορικά σημαντικό το βιβλίο για την «Συμβολή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» που παρουσιάστηκε σήμερα το απόγευμα, www.trikalacity.gr, 16/10/2010

  • “Έχουμε ένα ξεπερασμένο Εκπαιδευτικό Σύστημα...”, εφ. Πρωινός Λόγος, 2/9/2010
   Εικόνα


  • Προκάλεσε τις αισθήσεις η «Άνοιξη…αισθήσεων» του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Τρικάλων, http://www.trikalacity.gr/art/prokalese-tis-aisthiseis-i-anoiksi-aisthiseon-toy-syndesmoy-filologon-n-trikalon
   Εικόνα


  • Μια ξεχωριστή νότα πολιτισμού έδωσε στην πόλη των Τρικάλων, η εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων την Κυριακή το βράδυ στη «Σουίτα», παρουσιάζοντας το μουσικοεικαστικό δρώμενο «Άνοιξη… αισθήσεων», http://www.trikalanews.gr/article/11628

  • «Άνοιξη Αισθήσεων!», είναι ο τίτλος ενός ζωντανού Μουσικο-Εικαστικού Δρώμενου από τη μουσικό-εικαστική ομάδα PanAngel8Arts, http://www.trikalanews.gr/article/11297

  • Ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα για τη Διδακτική των Λατινικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, http://www.trikalacity.gr/art/endiaferoysa-itan-i-imerida-gia-ti-didaktiki-ton-latinikon-sti-deyterobathmia-ekpaideysi

  • Εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, http://www.greek-language.gr/greekLang/portal/blog/archive/2010/03/08/2370.html

  • Σπυρίδων Βλιώρας, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, εφ. Αντίλογος, 19/3/2010

  • Σπυρίδων Βλιώρας, Τι τα θέλουμε τα Λατινικά;, εφ. Τα Μετέωρα, 12/3/2010
   http://www.filologoi.gr/viewtopic.php?f=28&t=109#p163
   http://www.filologoi.gr/viewtopic.php?f=28&t=109#p161
   http://www.filologoi.gr/viewtopic.php?f=28&t=109#p160
   http://www.filologoi.gr/viewtopic.php?f=28&t=109#p159

  • Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Τρικάλων διοργάνωσε μουσική εκδήλωση για την κοπή της ετήσιας πίτας την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στη «Σουίτα», http://www.trikalanews.gr/article/8172
   Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων έκοψε την πίτα του 2010
   Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ευθύμιος Κουφογιάννης τόνισε την αναγκαιότητα συλλογικής δράσης των φιλολόγων των Τρικάλων μέσω του Συνδέσμου αν κι όπως τόνισε «η εποχή δεν ευνοεί τις συλλογικές προσπάθειες».
   Για να καταλήξει ότι «ο Σύνδεσμος Φιλολόγων επιβάλλεται να έχει μια δυναμική παρουσία στην πνευματική ζωή των Τρικάλων. Γι` αυτό κάλεσε τους παρευρισκόμενους φιλόλογους να στηρίξουν τις προσπάθειες του Συνδέσμου.
   Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των Παναγιώτη Μαγκλάρα, Βαγγέλη Μπαρμπαρούση, Βάσως Μαγκλάρα, Χρήστου Γκαΐλα, Λιάνας Μήνια και Φώτη Πάλλα.
   Παραβρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ.κ. Αγγ. Αναγνώστου, Σπ. Βλιώρας, Αθηνά Κανάτα, Γεωργ. Κολοβελώνη και Ειρ. Μιχαήλ καθώς και δεκάδες φιλόλογοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου.
   Οι τυχεροί της βραδιάς που κέρδισαν το φλουρί ήταν οι φιλόλογοι κ. Χρ. Βλάχου και Ε. Βοζίκης.

  • Αναζητούν «στέγη» οι Φιλόλογοι του Νομού Τρικάλων, http://www.trikalanews.gr/article/6844
   Με μια αόριστη υπόσχεση έφυγαν από το γραφείο του δημάρχου Τρικκαίων Μιχάλη Ταμήλου, μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, που ζήτησαν από τον δήμαρχο χώρο για να στεγαστούν τα γραφεία του Συνδέσμου. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευθύμιος Κουφογιάννης, πρότεινε χώρο στην πρώην τουριστική αγορά των Τρικάλων επί της περιφερειακής οδού Λάρισας-Ιωαννίνων, αλλά ο κ. Ταμήλος για τον χώρο αυτό προορίζει το ΕΚΑΒ. Δεν απέκλεισε μελλοντικά να δοθεί ένας χώρος, εφόσον καταφέρει ο Δήμος να πάρει στην κατοχή του τις πρώην αποθήκες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην «Πράσινη Γωνιά», στέλνοντας εμμέσως πλην σαφώς την αδυναμία ικανοποίησης του αιτήματος, λέγοντας πως εκκρεμούν πολλά ανάλογα αιτήματα από Φορείς και Συλλόγους της πόλης, ενώ υπάρχει πρόβλημα έλλειψης χώρου που αντιμετωπίζουν ακόμη και Δημοτικές Υπηρεσίες.
   Εικόνα


  • Στο …Διαδίκτυο μπαίνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, όπως προκύπτει από κάλεσμα του νέου Δ.Σ. του Συνδέσμου, http://www.trikalanews.gr/article/6648/

  • http://www.alfavita.gr/ank_b/ank30_11_9_0401.php

  • Στο Διαδίκτυο ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων, http://news.trikki.gr/news/topika/21851-2009-12-07-17-24-16
  Administrator
  Διαχειριστής
   
  Δημοσιεύσεις: 6
  Εγγραφή: 27 Νοέμ 2009, 15:25

  Επιστροφή στο Δραστηριότητες - Εκδηλώσεις - Προτάσεις - Ανακοινώσεις



  cron